Nyíregyháza hírei

2014.12.20. 12:09

Nagyon nehezen, egyedül indultam...

Nyíregyháza - A Géresi Hidraulika egyéni cég 35. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban. Interjú: Géresi József fémiparos vezetővel.

Nyíregyháza - A Géresi Hidraulika egyéni cég 35. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban. Interjú: Géresi József fémiparos vezetővel.

A jubileum apropóján Géresi Józseffel, a kisvállalkozás tulajdonosával múltról, jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Milyen volt belépni a hetvenes évek „maszek” világába, amelyet még akkor is mint kispolgári csökevényt tartott számon a kommunista ideológia?

Géresi József : Elég érdekes volt. Én addig az ország egyik legnagyobb cégének számító Áfornál dolgoztam, ahol fiatal pályakezdőként hét év alatt üzemvezetőségig vittem. Keményen hajtottam, megtanultam a szakma szeretetét és sok mindent műszaki vonalon. Iparos felmenőimet követve aztán mégiscsak váltottam, és magam is mertem iparos lenni.

Mekkora ellenszélben kellett boldogulnia?

Géresi József: Mi, kisiparosok egy olyan szolgáltatást végeztünk, amit a nagy cégek akkor sem tudtak átvállalni. Szerencsénkre az akkori politikai rendszerben is felfogták, hogy háttériparra szükség van. Szükségesen megtűrt személyek voltunk, de azért tudtunk dolgozni. Nagyon nehezen, egyedül indultam el, de a munkalehetőségeket nyakon csípve létszámban is gyarapodni kezdtünk. A világ akkoriban kezdett kinyílni, új műszaki fejlesztésekre lett igény. Aki pedig importkiváltó munkákat végzett, vagyis devizát spórolt a megrendelőnek – mint mi is a felújító tevékenységünkkel – helyzeti előnyt élvezett. Adókedvezményt is kaptunk. Ez azóta megszűnt, pedig ma is jobb lenne itthon előállítani amit csak lehet, s nem külföldről behozni mindent euróért vagy dollárért.

A hazai iparos világ elég felkészült erre?

Géresi József: Egyértelműen igen. Még hozzá azért, mert van alapanyag, jó szakember, vannak megfelelő gépek, jó tervezők és jó kereskedők. Persze, mint az iparosság sokat látott társadalmi vezetője megmondom őszintén, abban az időszakban jobb szakembereink voltak. Köszönhetően a sokkal jobb szakképzésnek, amelyet egy elvesztegetett negyedszázadot követően most kezdünk visszacsempészni, egyelőre még inkább csak beszélve a duális szakképzésről. Visszatérve az eredeti kérdéshez: az iparosok és kisvállalkozók rugalmasak, mert szükség esetén mi magunknak kiképezhetünk szakembereket, hogy képesek legyünk szinte bármilyen igénynek megfelelni.

A 35 éves működése során milyen szakmai fordulatok történtek a Géresi Hidraulika életében?

Géresi József: Lényegében egyszerű mechanikai műszerészként kezdtünk. Nyíregyházán akartam boldogulni. Kezdetben háztartási- és kisgépekkel, olajtüzelésű gépekkel, kazánokkal foglalkoztunk. Aztán átváltottunk üzemanyagkutak, töltőállomások szerelésére, karbantartására, javítására. Ez komoly változás volt, amire szakembereket képeztünk magunknak. Mivel én korábban benne voltam, szinte országos szinten tudtunk dolgozni. Amikor rájöttünk arra, hogy – mint annyi mindent – olyan hidraulikai berendezéseket is kidobálnak, melyek javíthatók, felújításukra saját technológiát dolgoztunk ki. Ez nem volt idegen tőlem, mivel annak idején ezt tanultam itt Nyíregyházán, ahol a mezőgazdasági technikumban és a főiskolán ennek komoly szakmai bázisa volt.

Azóta is ez maradt a cég profilja.

Géresi József: Olyannyira, hogy ma már nemcsak országos szinten, hanem külföldre is tudunk dolgozni. Nem sok olyan cég van ugyanis Magyarországon, amelyik a hidraulika és a pneumatika területén bármilyen munkát el mer vállalni. A rendszerváltás óta más cégeket is alapítottunk. Volt, amelyik eredményesen működött, mégis abbahagytuk, mert túlzott leterhelést jelentett. Aztán volt olyan is, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. De ez a 35 éve alakult eredeti cégünk, a Géresi Hidraulika hál’ Istennek ma is stabil lábakon áll. Ezért köszönettel tartozom a munkatársaimnak, családomnak, szóval mindazoknak, akik mellettem állnak, és ebből a kis cégből boldogulnak velem együtt.

Végül is kikről van szó?

Géresi József: A cégnél mindig arra törekedtem, hogy az általam létrehozott dolgokat ne én vigyem tovább, ne én küszködjek egyedül. A dolgozóink közül vannak, akik 25–30 éve fiatalon kerültek ide, és lassan innen mennek nyugdíjba. Jöttek a családom tagjai, akik szívesen vették, hogy annak idején mint segítő családtagok itt dolgozhatnak. Ma már ők is a cég vezetői. Itt is szükséges a szervizvezető s az, hogy legyenek technikusok, mérnökök, akik a fejlesztés szempontjait és a technológiát kidolgozzák. Legyen, aki az anyagokat beszerzi, forgalmazza, hogy a marketing- és kereskedelmi feladatokról ne is beszéljek. Alapvetően pedig ott vannak a spéci szakemberek, akiknek a folyamatos képzése is kell ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni.

Milyennek látja a cég jövőjét?

Géresi József: Is-is. A mi kis cégünknek nagyon fontos volt bizonyítani, ki lehet lábalni a gazdasági, pénzügyi világválságból. Bár árbevétel szempontjából problémás évek voltak, egyetlen embert sem kellett elküldenünk. Megtörténhetett volna, hogy mi is elbukunk, de szerencsénk volt, tán azért, mert előre menekülő típus vagyok. Ami pedig a jövőt illeti, Iposz szinten is rengeteg olyan javaslatunk van, amit érdemes lenne meghallgatni. Természetesen mi is élünk a pályázat adta munkaerő-­megtartási lehetőségekkel. Én ezeket tovább erősíteném, s nem csak a kkv-k számára. Azt ugyanis, hogy beruházzunk, s létszámot növeljünk, igen nehéz megoldani. A cégünk helyzete aránylag most is stabil, de az elmúlt fél év nem volt a legsikeresebb. Dolgozunk hát, hogy a jövő év elején elmondhassuk, talpon maradtunk, s tovább tudunk lépni.

Most is előre menekül, de ön szerint mi a jó irány?

Géresi József: Továbbra is a műszaki fejlesztés. Ahhoz viszont megint pénz kell. Ha ezt nem tudnánk megvalósítani, akkor sem esünk kétségbe, hiszen megkímélt, korszerű, precíz gépeink vannak. A másik elképzelésünk, hogy újabb alkatrész-­beszerzési gyakorlatot indítottunk, közvetlenül a gyártótól, nagy tételben, kedvezőbb áron, illetve költséggel a cég mérlegében. A beszerzési kapcsolatokat, általuk raktárbázisunkat jövőre tovább építjük, élve azzal a kedvező kamatozású hitellehetőséggel is, amit pontosan ilyen forgóeszköz-beszerzésre adnak. Helyzeti előny számunkra a piacon az a rugalmasság is, amivel egy nap alatt képesek vagyunk legyártani bármit. Előnyös lehetőségnek látszik, hogy a gyártói felkészültségünket meghaladó hidraulikus alkatrészeket itt, a telephelyünkön forgalmazzák a márkacégek. Biztos vagyok benne, hogy a felsoroltakkal jó irányba haladunk tovább. Mondtam is az idősebb kollégáknak, hogy 15 év múlva, az 50 éves jubileumi ünnepségünkön mint nyugdíjasokra feltétlen számítok rájuk...

Galambos Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!