Nyíregyháza hírei

2015.01.27. 12:24

Lelkesen ápolja a sváb hagyományokat

Zajta - Énekkart vezet, német nemzetiségi táncot tanít a Zajtán élő Husztiné Nagy Ágnes.

Zajta - Énekkart vezet, német nemzetiségi táncot tanít a Zajtán élő Husztiné Nagy Ágnes.

A „Nemzetiségekért-díjat” vehette át az elmúlt év decemberében a Pesti Vigadóban Husztiné Nagy Ágnes, a Zajtai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Husztiné Nagy Ágnes nemcsak a lakóhelyén fogja össze a német nemzetiséghez tartozókat, nemcsak velük együtt ápolja a sváb ősöktől kapott örökséget, hanem mint az elismerés átadásakor az indoklásban is elhangzott, sokat tesz a szatmári német nemzetiségi közösség hagyományainak és kultúrájának ápolásáért, fenntartásáért.

Azt hihetnénk, ha valaki ennyire lelkesen ápolja a sváb hagyományokat, akkor minden bizonnyal több száz évre visszamenőleg német nemzetiségű ősökkel rendelkezik, azonban Husztiné Nagy Ágnes esetében ez egyáltalán nem így van. Igaz, csörgedez az ereiben egy kevés északi vér, mert az egyik őse lengyelországi német volt, de nem ez a tény határozta meg a közösségért végzett munkáját.

– A férjem és családja volt nagy hatással rám. A házasságkötésünk után, 1994-ben költöztem Zajtára a közeli Gacsályból, s akkor szembesültem a sváb hagyományokkal, az erős családi kötődéssel. A férjem, Robi például nyolc generáción keresztül ismeri a családfáját – elevenítette fel az előzményeket Ágnes asszony. – A nagymama, Ludvig Jánosné Holeiter Erzsébet sokat és szívesen mesélt a svábok életéről, szokásaikról, hagyományaikról, s mindez megragadott. Robinak kellett volna összefognia a sváb közösséget a községben, de akkoriban határőrtiszt volt, nem lehetett választott képviselő, így végül én lettem tagja 2006-ban a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak. Pedagógusként igyekeztem tevékenyen részt venni a közösségi életben, s 2007 tavaszára már meg is szerveztem az énekkart, majd utána nem sokkal a német nemzetiségi tánccsoportot.

Mind a mai napig az énekkar vezetője. Ebben a szerepében a hangi adottság mellett egy kis hangszeres tudás is segíti. A táncolás tanítása érdekében azonban még tanulnia is kellett, Evelin leányával Pécsre járt továbbképzésre, ma már hivatalosan is német nemzetiségi táncoktató.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!