Nyíregyháza hírei

2015.01.29. 10:37

Megyei nevek a feketelistán

Nyíregyháza - A nagy adósok – a minimumösszeggel számolva – legalább 340 milliárd forinttal tartoznak az államnak.

Nyíregyháza - A nagy adósok – a minimumösszeggel számolva – legalább 340 milliárd forinttal tartoznak az államnak.

A NAV háromhavonta közzéteszi az adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listáját – akinek van kedve és ideje a több ezer név átolvasásához, számos érdekességre bukkanhat.

Maga az összeg elgondolkodtató: a magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós minimummal számolva közel 40 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöböt alapul véve kevés híján 300 milliárd forinttal tartoztak december végén, együttes tartozásuk legalább 340 milliárd (!) forintra rúg.

Webfejlesztők, vagyonvédők

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek listáján 2991-en vannak, ezek egy részének az adószámát felfüggesztette az adóhatóság, több felszámolás, végelszámolás, illetve kényszertörlés alatt áll.

A december 31-ei állapotot tükröző, 111 oldalas felsorolásban 87 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégre bukkantunk, ezek közül 55 nyíregyházi. Záhonyt, Szakolyt, Balkányt és Nyírcsászárit három-három, Kisvárdát, Rétközberencset, Mátészalkát és Kántorjánosit két-két vállalkozás képviseli az összesítésben, ahol 21 megyei településre – többek között Kisléta, Nagyhalász, Nyírlugos, Újfehértó, Terem, Ófehértó, Nyírgelse, Gyüre és Fehérgyarmat – bejelentett cég nevét olvashatjuk. Az adósok között találunk bioenergiával foglalkozó céget, építőipari, webfejlesztő, fuvarozó, gépészeti, személy- és vagyonvédelmi társaságot, de logisztikai, biztonságtechnikai, malomipari és ingatlanforgalmazó vállalkozást is.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók összesítésében 3925 név és cím szerepel – ebből 1399-en egyéni vállalkozók –, a 76 oldalon át tartó felsorolás 125 szabolcsi adózót nevesít, 40-en nyíregyháziak.

Családtagok a listán

A megyeszékhelyet kilenc névvel Nyírbátor, héttel Mátészalka követi, majd a hat nagy adóssal bíró Ibrány következik. Fehérgyarmat négy, Balkány, Újfehértó, Nyírbogát, Tiszavasvári és Kántorjánosi három-három névvel szerepel az összesítésben, amelyen Nyírmeggyest, Leveleket, Tiszalököt, Kisvárdát, Nyírteleket, Rakamazt, Újfehértót, Nagykállót, Kántorjánosit, Kótajt, Vásárosnaményt és Hodászt két-két adós képviseli, további 23 település egy-két adózót ad a listára. Egy fehérgyarmati házaspár együtt szerepel az összesítésben, Újfehértón és Hodászon pedig két azonos nevű személy is tartozik.

Kétmilliárdos adóhiány

A jelentős összegű adóhiányt felhalmozott honfitársaink listáján 208-an szerepelnek, az élen álló budapesti cég több mint 2 milliárd forinttal tartozik, e mellé 2,1 milliárdos jogkövetkezményt is be kell(ene) fizetnie. Az összesítés 51. helyén egy nyíregyházi ingatlanforgalmazó cég áll 235 milliós adóhiánnyal, egy ugyancsak nyíregyházi pedig 120 milliós hiányt halmozott fel. Négy megyei magánszemély neve is olvasható a listán: egy nyíregyházi, egy kisvarsányi, egy mátészalkai, egy vásárosnaményi és egy nagyecsedi adózó is komoly összeggel – 19, 19, 18, 18 és 11 millió forinttal – tartozik, nekik ezen összegek mellett a szintén sok számjegyű jogkövetkezményeket is rendezniük kellene.

KM-SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!