Nyíregyháza hírei

2015.01.16. 17:52

Meleg étel a téli szünidőben: indoklás nélküli nem

Nyíregyháza - A házszabály szerint december 15-én már nem lehet módosítani a 2014-es költségvetést.

Nyíregyháza - A házszabály szerint december 15-én már nem lehet módosítani a 2014-es költségvetést.

A PM decemberben módosító javaslatot nyújtott be a 2014-es költségvetéshez, hogy az Országgyűlés az Országvédelmi Alapból különítsen el hárommilliárd forintot, amely biztosította volna: az éhező gyerekek is kaphassanak napi egyszeri meleg ételt a különösen hosszú, tizenhat napos téli szünetben.

A javaslat beterjesztője a bizottsági jegyzőkönyvre hivatkozva azt állította, hogy hét fidesz-KDNP-s képviselő – dr. Szűcs Lajos, a bizottság alelnöke, dr. Tilki Attila alelnök, dr. Hargitai János alelnök, Boldog István, Szabolcs Attila, Vantara Gyula és Witzmann Mihály – indoklás nélkül leszavazták a javaslatukat.

Lapunk megkérdezte dr. Tilki Attilát, megyénk országgyűlési képviselőjét arról, hogy miért szavaztak nemmel.

Tudnia kellett volna

– Szabó Tímeának, mielőtt kiadta közleményét és pellengére állította a költségvetési bizottság fideszes és KDNP-s képviselőit, pontosan tudnia kellett – szakmai hozzáértését vonnánk kétségbe, ha az ellenkezőjét feltételeznénk –, hogy a házszabály december 15-én már nem teszi lehetővé a 2014-es költségvetés módosítását.

– Törvényjavaslata érdemi tárgyalására nem lett volna lehetőség, képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét ezért nem szavazták meg a kormánypárti képviselők – kezdte válaszát a bizottság alelnöke. Hangsúlyozta: a gyermekek érdekében mindig készen áll a Fidesz képviselőcsoportja az érdemi vitákra, pozitív intézkedések meghozatalára, de a jogszabályok figyelmen kívül hagyását nem tartják szerencsésnek.

Megemelték az összeget

– A PM országgyűlési képviselője annak ellenére vádolja a gyermekszegénység iránti érzéketlenséggel a fideszes politikusokat, hogy már nyilvánosságra kerültek azok az adatok, amelyek bizonyítják: a kormány kiemelt célként kezeli a gyermekszegénység felszámolását és a gyermek­étkeztetés ingyenessé tételét a rászorulók számára – folytatta Tilki Attila.

– A hétvégi, az ünnepek és az iskolai szünetek alatti időszakban meleg ételhez jutás megoldására négyszázmillió forinttal emeltük meg a nyári gyermekétkeztetés keretét, és 5,5 milliárd forinttal többet különítettünk el a tanév közbeni étkezés finanszírozására. Az 5,5 milliárd forint többlet lehetővé fogja tenni, hogy 2015-ben a gyerekek kétharmada tanév közben az iskolákban ingyen étkezhessen.

KM-BM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!