Nyíregyháza hírei

2015.01.09. 11:09

Sokaknál kétséges az otthon melege

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tüzelőanyag híján a kemény mínuszok megnehezíthetik a családok mindennapjait.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tüzelőanyag híján a kemény mínuszok megnehezíthetik a családok mindennapjait.Ahogy arról korábban beszámoltunk, megyénk 197 települési önkormányzata összese 651 millió forintot kapott szociális célú tüzelőanyag vásárlására. Akkor ezt a helyhatóságok nagy része kiosztotta, ám voltak olyan polgármesterek, akik előre gondolkodtak: tudták, hogy az igazi hideg még várat magára. Úgy tűnik, nekik lett igazuk, az elmúlt napokban közel mínusz húsz fokot mértek Szabolcs-Szatmár-Bereg északkeleti részén.

Hétvégén is nyitva

– Folyamatosan érkezik a szociális tűzifa Ópályiba. Összesen háromszázhárom erdei köbméter fát fognak átadni a rászoruló családoknak január elején. A fa kiosztására rendeletet alkotott a képviselő-testület, melynek alapján 606 család kap fél-fél köbméter tüzelőanyagot – tudatta lapunkkal Erdélyi Miklós polgármester.

Újfehértó – más 5000 fő feletti településekhez hasonlóan – nem kapott támogatást arra, hogy a szociális tűzifát vásároljon. Nagy Sándor, a város első embere érdeklődésünkre elmondta: nincs túl sok lehetőségük arra, hogy saját erőből segítsenek a lakosságnak a tüzelőanyag beszerzésében.

– A hagyományos segélyezési rendszerre támaszkodhatnánk egyedül, de addig, amíg a költségvetés a tervezés folyamatában van, nem nyújtózkodhatunk messzire. Annyi pozitívum azért van a helyzetben, hogy nem érkezett ilyen irányú kérés a hivatalhoz, a Családsegítő Szolgálat házon belül kezeli az ügyeket.

– Ebben a hideg időszakban a nappali ellátásban részesülők hétvégén is bennmaradhatnak a Szociális Szolgáltató Központban, így csak este kell fűteniük – pontosan emiatt az ünnepek alatt is folyamatosan nyitva tartott az intézmény – tette hozzá Újfehértó polgármestere.

A leveleki önkormányzat 2014-ben harmadik alkalommal pályázott a Belügyminisztériumnál szociális tűzifa támogatására.

– Mivel az elmúlt év elején 397 ingatlantulajdonosnak fizettünk lakásfenntartási támogatást, ez a szám határozta meg a beadott igényünk alapját. Ennyiszer kértünk 2-2 köbméter fát – mondta Borsodi László, Levelek polgármestere.

Kiegészítést jelent

– A megpályázott 794 köbméter fából végül 373 köbméter fára kaptunk támogatást. Nagy az igény ugyanis a szociális tűzifára, egyre több önkormányzat pályázik, ezért jutott most nekünk jóval kevesebb az igényelt mennyiségnél. A tűzifát a baktalórántházi erdészettől vettük, a szállítási költséget az önkormányzatnak kellett fedeznie. A fát november végétől folyamatosan szállítjuk ki a családoknak, ezt a fuvart is az önkormányzat állja. A képviselő-testület egyébként saját rendeletet alkotott, hogy kik a jogosultak erre a fára.

A helyi rendelet szerint egy köbméter fát kaphatnak a családok. Rákérdeztünk, vajon mennyi időre elegendő ez a mennyiség.

– Jó esetben két hétre elegendő ennyi tüzelő. Szerencsére a lakosok többsége már előre gondoskodott a téli tüzelőről, ez az egy köbméter sokuk számára tulajdonképpen kiegészítést jelent. Ugyanakkor visszatartottunk 20 köbméter fát, s van saját tűzifánk is, hogy végszükség esetén segítséget nyújthassunk egyes családoknak.

– Gondoskodunk melegedőről is: ha valakik nagyon megszorulnának, a művelődési házban fűtött helyiség vár rájuk. Ha gond van valahol, a szociális gondozók, a védőnők jelzik, s be tudunk avatkozni. Igaz, sem tavaly, sem ezen a télen még eddig senki sem élt a lehetőséggel – tette hozzá a település vezetője.

Egy-egy köbméternyi

A paposi önkormányzat 148 köbméter szociális tűzifára nyert el támogatást, továbbá saját erőből vásárolt 65 köbméter akácfát, így 213 családot tudott segíteni egy-egy köbméter tüzelővel ezen a télen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!