Nyíregyháza hírei

2015.01.18. 17:25

Telefonon mondott ünnepi beszédet Törőcsik Mari Szatmárcsekén

Szatmárcseke - Az idén is százak érkeztek Szatmárcsekére, hogy méltóképpen ápolják Kölcsey gazdag örökségét.

Szatmárcseke - Az idén is százak érkeztek Szatmárcsekére, hogy méltóképpen ápolják Kölcsey gazdag örökségét.

– A valódi kultúra a csoportot közösséggé erősíti, és immunitást ad az ártó befolyások ellen. A magyar nemzet közösségéhez tartozóknak az a feladata, hogy önnön kultúrájukból táplálkozzanak, és tetteikkel, szavaikkal erősítsék azt – mondta igehirdetésében a Magyar Kultúra Napja ünnepségsorozat vasárnapi, szatmárcsekei állomásán Kiss-Rigó László római katolikus püspök.

A szamoskéri származású Bölcskei Gusztáv református teológus a párizsi események kapcsán a kultúra és a civilizáció sebezhetőségére világított rá, majd kifejtette: – Minden élet kioltása, elpusztítása – legyen az mohamedán, zsidó vagy keresztény – istenkáromlás és istengyalázás. Az első keresztényábrázolás egy gúnyrajz volt, az ilyen provokációkra azonban az indulatosság és erőszak a lehető legrosszabb válasz. A Szentírás, ha helyes „szemüvegen” keresztül olvassuk, egyértelműen szeretetre és megbocsátásra ösztönöz.

A ökumenikus istentisztelet és Varnus Xavér orgonaművész játéka után prof. dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke a váratlan balesete miatt ünnepségről távol maradt érdemes és kiváló művész, Törőcsik Mari pályáját, munkásságát méltatta, amely érdemessé tette arra, hogy a társaság az idén neki adományozza a Kölcsey-emlékplakettet. A közismert színésznő telefonon köszönte meg a református templomban lévőkenek a rangos elismerést. – Gyermekkoromban mindig meghatódtam és elsírtam magam, amikor felcsendült a Himnusz.

Ma is így van, amikor felhangzik az ünnepnapokon, olimpiákon, hiszen ezekben a pillanatokban mindenki felfigyek kis országunk nemzeti énekére és zászlajára – mesélte. Az emlékünnep koszorúzással zárult Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!