Nyíregyháza hírei

2015.02.01. 12:18

Ötven éve hunyt el az egykori igazgató

Nyíregyháza - Kiss Lajos irodalmi munkássága 9 könyvből és 212 néprajzi, régészeti dolgozatból, újságcikkből, jelentésből áll.

Nyíregyháza - Kiss Lajos irodalmi munkássága 9 könyvből és 212 néprajzi, régészeti dolgozatból, újságcikkből, jelentésből áll.

Február 3-án lesz 50 éve, hogy elhunyt dr. Kiss Lajos néprajzkutató, aki a két világháború közötti időszak egyik legnagyobb tudósaként a Jósa András Múzeumot vezette.

Kiss Lajos Hódmezővásárhelyen látta meg a napvilágot, majd színésznek tanult Budapesten, de Tornyai János festőművész hatására végül a népművészet iránt kötelezte el magát. Együttes munkával alapították meg a hódmezővásárhelyi múzeumot. 1910-ben azonban bezárt az intézmény, s Kiss Lajos két évvel később, dr. Jósa András ajánlatát elfogadva Nyíregyházára költözött, ahol mint „múzeum­őr” kezdett dolgozni.

Emberfeletti munka

Jósa András 1918-as halála után nem sokkal, 1925-ben ő került a múzeum élére. 1928-ban átköltöztette a múzeumi gyűjteményt a megyeháza akkor megépülő Egyház utcai „B” épületébe, ahol a műtárgyak számára egy termet és hat szobát biztosítottak.

A II. világháború végén, 1945-ben bombatalálat érte a múzeumot, a tető leégett, az épületet pedig bezárták. Szerencsére a múzeum tárgyai ládákba csomagolva, nagyobb károsodás nélkül érték meg a megyeháza pincéjében a második világégést. Az 1945–1948 közötti időszak a múzeum második megalapításának is tekinthető. Kiss Lajos 1948. március 15-én az emberfeletti munkája elismeréseként az elsők között kapott Kossuth-díjat. 1948. szeptember 22-én, 36 éves nyíregyházi tartózkodás után Budapestre, a Néprajzi Múzeumba rendelték, ahol muzeológusként dolgozott. Ott is hunyt el 84 éves korában. Nyíregyházán a múzeum régi, Egyház utcai épületének falán márványtábla őrzi emlékét.

Holmár Zoltán, múzeumpedagógus,

Jósa András Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!