Nyíregyháza hírei

2015.02.26. 11:22

„Típushibák fordultak elő az intézményben”

Nyíregyháza - A főiskola rektora azt mondja, olyan hibák fordultak elő, mint a többi intézményben.

Nyíregyháza - A főiskola rektora azt mondja, olyan hibák fordultak elő, mint a többi intézményben.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a Nyíregyházi Főiskola 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék azt állapította meg, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya és fizetőképessége ebben az időszakban részben volt biztosított. Az ellenőrzés a pénzügyi- és vagyongazdálkodás területén is tárt fel hiányosságokat, miközben azt is kiemelte, hogy az ellátott feladatok rendszere átlátható volt. Megállapították, hogy a személyi juttatások, a dologi és felhalmozási kiadások, valamint a működési és vagyonhasznosítási bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A megállapításokra vonatkozó kérdéseinkre a Nyíregyházi Főiskola rektora, dr. Jánosi Zoltán válaszolt.

– A részletes jelentést az intézmény még nem kapta meg, de a sajtóban megjelent anyagokból azt látom, hogy többségében azok a típushibák fordultak elő, mint több más felsőoktatási intézményben. Ezen hibák korrekciója és a gazdasági működés folyamatos kontrollja a Nyíregyházi Főiskola elemi érdeke – mondta lapunknak a rektor.

A jelentés szerint a Nyíregyházi Főiskola jelentős összegű szállítókkal szembeni tartozást halmozott fel, a lejárt szállítói állomány 2009-ről 2013-ra jelentősen emelkedett. Azt írják, hogy a bevételi és kiadási előirányzatok módosítása, azok elszámolása nem felelt meg a jogszabályoknak, mivel azok elrendelését nem az arra jogosult személy végezte, és ellenjegyzésük sem történt meg. 2013-ban nem terjesztették a szenátus elé az intézmény költségvetését, így azt nem is fogadhatta el a testület, 2009–2013 között nem volt szenátus által elfogadott vagyongazdálkodási tervük, a bérleti szerződéseket pedig nem versenyeztetés útján kötötték meg.

Típushibák fordultak elő

– Ebből a tervezetből, az ÁSZ honlapján megjelent összegzésekből, illetve a sajtó- és rádióhírekből azt tudom kiolvasni, hogy a Nyíregyházi Főiskolán is többségében azok a típushibák fordultak elő, mint több más felsőoktatási intézményben. Ezen hibák korrekciója és a gazdasági működés folyamatos kontrollja a Nyíregyházi Főiskola elemi érdeke. Így a KEHI jelentésben foglaltak reflexiójához hasonlóan az ÁSZ-jelentés vonatkozásában is intézkedési terv készül a hibák kijavítására – ez már a kancelláriai rendszer keretén belül történik meg – mondta dr. Jánosi Zoltán, azzal a kiegészítéssel, hogy a részletesebb elemzés vonatkozásában – mivel az átvilágítás nem az akadémiai, a tudományos és kutatási területet célozta – a gazdasági és jogi működést felügyelő kancelláriára továbbította kérdéseinket. Dr. Kvancz József, az intézmény kancellárja lapuknak azt ígérte, írásban reagál a felvetésekre.

KM-SZA

Az ellenőrzés célja

A felsőoktatási intézményeket érintő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!