Nyíregyháza hírei

2015.02.07. 16:59

Tíz éve nem volt ekkora járvány

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az idei járvány a háziorvos szerint enyhe lefolyású, csak a tüneti kezelés javasolt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az idei járvány a háziorvos szerint enyhe lefolyású, csak a tüneti kezelés javasolt.

Az elmúlt héten kiugróan magas volt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma – tette közzé az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a honlapján. A központhoz beérkezett jelentés szerint január 26. és február 1. között az országban 71 500 ember, az előző hetinél másfélszer több beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz. A jelentésben megjegyezték, hogy az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben.

Sok a hiányzó gyermek

Ezt erősítette meg dr. Magyar Veronika megyei tiszti főorvos is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az említett időszakban 100 ezer lakosra 688 megbetegedés jutott. Az előző héthez viszonyítva – változatlan betegforgalom mellett – ez 62 százalékos emelkedést jelent.

– A betegek közel fele (46%) 15 éven aluli gyermek, harmada 15–34 év közötti fiatal volt, 16 százaléka 35–59 éves felnőtt, 4% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A korspecifikus megbetegedési gyakoriság az 1-2 és a 3–5 évesek körében volt a legmagasabb.

– Ez év negyedik hetéhez viszonyítva valamennyi járási népegészségügyi intézet területén (a kisvárdain a hétszeresére, a vásárosnaményin az ötszörösére) nőtt az influenza, influenzaszerű megbetegedés tüneteivel háziorvosnál jelentkezők aránya. A százezer lakosra számított megbetegedési gyakoriság a Nyíregyházi járás területén volt a legmagasabb, mely közel másfélszerese a megyei átlagénak – tudatta a megyei tiszti főorvos, s hozzátette: a 4-5. hét között Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről az OEK légúti vírus osztályára vizsgálatra beküldött mintákból három esetben influenza A vírus volt kimutatható.

A lapunk által megkérdezett nyíregyházi óvodákban is megerősítették: sok a hiányzó gyerek, van olyan csoport, ahol a 23-ból mindössze 7-en mentek oviba, igaz, néhányukat a nagyobb gyerek betegsége miatt tartották otthon, vagy a kisebb testvért óvták ezzel.

Fertőtlenítik a csapokat

– Magas lázzal járó fertőző felső légúti megbetegedések, tüszős mandula- és torokgyulladás dönti le a lábáról óvodásainkat, de egyelőre egy szülő sem jelezte, hogy a gyermeke igazoltan influenzás lenne, vagy lett volna – mondta el érdeklődésünkre Gerda Erzsébet, a nyíregyházi Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág Utcai Tagintézmény vezetője. – A legtöbb betegünk a múlt héten volt – említette az óvodapedagógus, és hozzátette: a megelőzés érdekében naponta többször fertőtlenítik a kilincseket, csapokat, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a kicsik gyakran és alaposan mossanak kezet.

– Időben jelezzük az anyukáknak és apukáknak, ha a legkisebb jelét – bágyadtság, hőemelkedés – is látjuk a közelgő betegségnek, így még időben orvoshoz viszik a gyereket, ezzel pedig sikerül megelőzni a súlyos, hosszú ideig tartó megbetegedéseket.

Lázcsillapító, C-vitamin, tea

Dr. Vaczó Sándor nyírszőlősi háziorvos jelenleg Kótajban helyettesíti kollégáját. Érdeklődésünkre elmondta: a betegforgalom jelentősen megemelkedett az elmúlt napokban, a rendelőben megfordulók nagy része influenzaszerű tünetekkel keresi fel a rendelőt.

– Többnyire fiatalok, gyerekek érkeznek, akik fej-, izom- és végtagfájdalomra, alacsony lázra panaszkodnak. Korai szövődményeket eddig nem tapasztaltam, úgy néz ki, nem veszélyes, enyhe lefolyású formája ez az influenzának, ettől függetlenül gondot okoz, hiszen a betegek kiesnek a munkából. A legtöbbször csak tüneti kezelés alkalmazását ajánljuk: fájdalom- és lázcsillapítót, bőséges folyadékbevitelt, C-vitamint, teát javaslunk, antibiotikum szedése kifejezetten ellenjavallt, csupán akkor válik szükségessé, ha szövődmények alakulnak ki.

KM


Szinte lehetetlen védekezni az influenza ellen

– Nem könnyű az influenza ellen védekezni, hiszen cseppfertőzéssel terjed, így nagyon ragályos.

Specifikus védekezést az oltás jelentene, amire már nem nagyon van mód, aki beadatta, az minden bizonnyal védett. Ezenkívül a fertőzésforrást kellene elkerülni, de ez a mai világban szinte lehetetlen, hiszen az áruházakban, tömegközlekedési járműveken, közösségekben nehéz megelőzni a baj – mutatott rá dr. Vaczó Sándor háziorvos.

Kifejtette: közvetett védekezés a megfelelő személyes higiénia, valamint az, ha köhögés, tüsszentés esetén a szánk elé tesszük a kezünket.

Ott, ahol halmozódnak az esetek, óvodákban, iskolákban az ideiglenes bezárás lenne a legjobb védekezés (persze ez nem kivitelezhető), ezáltal csökkentve a fogékony populáció arányát. Vannak olyan országok, ahol járvány idején szüneteltetik a kulturális intézmények, közösségi színterek, színházak, mozik nyitva tartását, valamint arcmaszkot viselnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!