Nyíregyháza hírei

2015.02.25. 09:56

Változások a segélyezésekben

Nyíregyháza - Nyíregyházán az önkormányzat továbbra is biztosítja az eddigi szociális ellátási formákat.

Nyíregyháza - Nyíregyházán az önkormányzat továbbra is biztosítja az eddigi szociális ellátási formákat.

Megváltozik márciustól a szociális segélyek és ellátások megnevezése. Dr. Krizsai Anitát, a nyíregyházi polgármesteri hivatal szociális és köznevelési osztályának vezetőjét kértük meg arra, hogy segítsen eligazodni olvasóinknak a változásokban.

- Mielőtt a konkrét változásokat felidézném, hadd utaljak arra az államigazgatási folyamatra, ami néhány évvel ezelőtt elkezdődött hazánkban. Mint közismert, 2013. január 1-jén újra megkezdték működésüket a járási hivatalok, amelyek számos államigazgatási feladatot átvettek a jegyzőktől, valamint az önkormányzatoktól. Így került át a járásokhoz akkor például az alanyi jogon járó közgyógyellátás és ápolási díj - utalt az előzményekre az osztályvezető asszony. - A szociális ellátó rendszer alapja a szociális törvény, ami biztosítja: bárhol is lakjanak az emberek Magyarországon, ha megfelelnek a törvényben előírt jogosultsági feltételeknek, akkor jogosultak az egyes támogatási típusokra.

– Tulajdonképpen a 2013-ban megkezdett átalakulásnak egy újabb állomását jelenti a március 1-jén életbe lépő változás, ami leginkább a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást, a méltányossági ápolási díjat és a méltányossági közgyógyellátást érinti,

ezeket ugyanis az önkormányzatok anyagi helyzetük alapján finanszírozzák – folytatta dr. Krizsai Anita. – Az elmúlt évek tapasztalatai, az önkormányzat rendelkezésére álló statisztikák alapján elmondható, hogy Nyíregyháza rászorultjai számára a megélhetéshez létfontosságúak ezek a támogatási formák, ezért a város önkormányzata továbbra is biztosítja azokat a nehéz helyzetben lévők számára. Természetesen az egyes települések önkormányzatai ezekkel a segélyekkel kapcsolatban különféleképpen dönthetnek, hiszen figyelembe veszik a költségvetési adatok mellett többek között a lakosság létszámát, a társadalmi jellemzőket, a munkanélküliségi adatokat is.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 25-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!