Nyíregyháza hírei

2015.03.01. 12:34

A sarki fény testközelből

Finnország - Kajaaniban ünnepelte a huszonötödik születésnapját a nyíregyházi Pózner Gábor.

Finnország - Kajaaniban ünnepelte a huszonötödik születésnapját a nyíregyházi Pózner Gábor.

Az Erasmus ösztöndíjprogramnak köszönhetően szűk négy hónapot tölthetett el Finnországban a nyíregyházi Pózner Gábor. Dől belőle az élményzuhatag.

Buli után sötétre ébredt

– Az volt az eltökélt célom, hogy minél több helyen járjak, megismerkedjek a nevezetességekkel, barátokat szerezzek, és gyakoroljam a nyelvet. Elsősorban diákként éltem kinn, azaz a suli töltötte ki az időm java részét.

– Mivel turizmust tanultam, ezért több szakmai kiránduláson is részt vettem. Elég vegyes volt a társaság, ezért néhány hétvégén szerveztünk nemzeti esteket. Volt ázsiai, német és olasz is, ahol az egyes nemzetek képviselői bemutatták a gasztronómiájukat. Ezen kívül sokat szaunáztam, illetve a cserediákokkal megismertük Kajaani éjszakai életét is.

– Egyértelműen ez számít a fősulis éveim legszebb időszakának. Rengeteg új barátra, ismerősre tettem szert, sokat fejlődött az „angolom”, illetve részese lehettem az Erasmus Experience-nek, amit tényleg csak az tud elképzelni, aki már benne volt.

– Rukában, az Oulanka Nemzeti Parkban is kirándultunk, ahol éjszaka láttuk a sarki fényt. Kajaaniban ünnepeltem a 25. születésnapomat. Finnórán a csoporttársak elszavaltak egy finn verset, este pedig a kedvenc szórakozóhelyünkön körbeálltak, és elénekelték a Happy Birthday-t.

– Egy szombati napon egy nyugdíjas házaspár meginvitált minket (hárman voltunk magyarok) egy baráti vacsorára. Ott ettünk először házi készítésű finn ételeket.

A nappalok váltakozása Finnországban meglehetősen sarkos jelenség.

– Megérkezésünkkor még 16, hazautazáskor már csak 4 órán át volt világos. Egy elhúzódott buli után különös volt arra ébredni, hogy már megint sötét van.

Sokat önállósodott, szélesedett a látóköre azáltal, hogy bepillanthatott a jóléti állam turizmusának működésébe.

A Mikulás főhadiszállásán

– Jártam Vuokattiban, ahol bementünk a világ első föld alatti sícentrumába. Kajaaniban felmásztunk egy síugró sánc tetejére.

– Mivel imádom a síugrást nézni, nekem az is exkluzív élményt jelentett. Rovaniemiban, a Sarkköri Múzeumban láttuk a sarkkörön élő emberek szokásait, viseleteit, életüket, illetve a város mellett Napapiiriben is jártam, a Mikulás főhadiszállásán.

– Nagyon megérintett az ott élő emberek mentalitása, a természethez tanúsított hozzáállása.

Ladányi Tóth Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!