Nyíregyháza hírei

2015.03.21. 11:36

A szántóföldtől a konyhaasztalig

Nyíregyháza - Cél, hogy friss, megbízható hazai élelmiszerek kerüljenek az asztalra minél kevesebb közvetítőn keresztül, elérhető áron.

Nyíregyháza - Cél, hogy friss, megbízható hazai élelmiszerek kerüljenek az asztalra minél kevesebb közvetítőn keresztül, elérhető áron.

Nemcsak megyénkből, hanem az ország számos pontjáról érkeztek ökotermesztők a megyeházán rendezett IV. Földész Fórumra szombaton. Dr. Ratkos József, a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete elnöke elmondta: 2015 a talaj és a fény világéve, ami a megyei önkormányzattal közösen szervezett konferencia előadásaiból is visszatükröződött. Szó volt többek között a természetvédelemről, a talajtermékenységről, az egészséges élelmiszerekről, a bio növénytermesztésben és állattartásban alkalmazott új technikákról, jó gyakorlatokról és nem utolsó sorban a régiónk várható gazdasági eredményeiről, illetve a rövid és hosszú élelmiszerlánc családi gazdálkodási és iparszerű modelljeiről a következő, 5 éves tervezési ciklusban.

Az elnök kiemelte: minőségi termékeket elsősorban családi gazdaságok állítanak elő. Ez a tevékenység biztosítja a családok önellátását, egzisztenciát nyújt számukra, s végeredményben a vidéken élők friss, megbízható, hazai élelmiszert nyújtanak a városlakóknak. – Az úgynevezett paraszti munkának sajnos nincs társadalmi rangja, megbecsülése, éppen ezért óriási szemléletformálásra, -változásra lenne szükség.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a versenyképes élelmiszergazdaság fejlesztése kiemelt startégiai cél, az integrált területi program hangsúlyos része. – Azok az önkormányzati, civil fejlesztéseket mindenképpen támogatni kell, amelyek a rövid ellátási lánchoz kapcsolódnak, hiszen jól felfogott érdek, hogy egy-egy adott termék minél gyorsabban és minél kevesebb közvetítőn keresztül jusson el a szántóföldtől a konyhaasztalig – összhangban a vidékfejlesztési program irányelveivel.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!