Nyíregyháza hírei

2015.03.06. 16:21

A tengerészekre emlékeznek

Kemecse - Emberi-szakmai kötelesség történetüket szélesebb körben, tudományos hitelességgel bemutatni.

Kemecse - Emberi-szakmai kötelesség történetüket szélesebb körben, tudományos hitelességgel bemutatni.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a helytörténeti konferenciát Kemecsén március 7-én. A múltat kutató rendezvény lényege a több mint kétezer éves gondolat: „A történelem az élet tanítómestere”. Csakhogy nem elég a történelmet tanulni és tanítani, de abból okulni, a tanulságokat levonni kell, s bizony ez kétezer év óta nehéz feladat.

Nemzeti történelem

– A konferencia címe: „Szabolcsi haditengerészek az I. világháborúban”. A történeti szakirodalom, és így a közgondolkodás is szinte érintetlenül hagyta ezt a területet, vagy ellenkezőleg, felszínes, előítéletes megállapításaival negatív hatást váltott ki – tájékoztatta szerkesztőségünket Lucza János helytörténész, a tanácskozás főszervezője.

– A konferencia gondolatai közül hadd emeljek ki néhányat. Mint közismert, az Osztrák–Magyar Monarchiának jelentős haditengerészete, folyami flottája volt, mindkettőben viszonylag nagy számban szolgáltak magyar tisztek és matrózok, tengerészek. A haditengerészet története így nem osztrák belügy, hanem nemzeti történelmünk szerves része. E két hajóhad fennállása óta olyan eredményeket tudott felmutatni, amelyekre jogosan lehetünk büszkék, és így emberi-szakmai kötelességünk történetüket szélesebb körben, tudományos hitelességgel bemutatni.

Megvédték a partvonalat

– A monarchia hadiflottája a világháborúban mindvégig megvédte a partvonalát, hadikikötőit a nála sokkalta nagyobb francia, majd olasz, brit hajóhadtól, nem beszélve a francia és olasz tengerészeti repülőktől.

– A világháború négy évében mindvégig biztosította a part menti hajózást, a hadianyag, a katonaság és minden utánpótlás tengeri úton történő szállítását.

– A haditengerészet egyik fontos színtere, az Adria magyar tenger is volt, Fiume a magyar kormány fennhatósága, irányítása alatt állt. Fiuméban még az 1950-es évek végén is a vasúti töltéseken ott álltak a MÁV feliratú jelzők, a sínek oldalán a Diósgyőr felirat.

– A Császári és Királyi Haditengerészet legkiválóbb flottaparancsnokai Wielhelm von Tegetthoff, Anton Haus és egyetlen magyarként Horthy Miklós volt. Hiteles értékelés hangzik el tevékenységükről a konferencián.

Kiváló szakemberek lettek

– Kiállítással is tisztelgünk a régiónkbeli haditengerészek előtt, akik a hazáért harcoltak, majd kiváló szakemberekké, család- és hazaszerető állampolgárokká váltak. A Váriban született Kepes Gyula, a nyírbátori Gramantik Mihály, az újfehértói Izsó László, a fehérgyarmati Losonczy István, a csengeri Katona Sándor, a nyíregyházi Zalay-Scholtz András, a kemecsei Bátori Mihály tengerészekről név szerint is megemlékezünk korabeli dokumentumok, életrajzi, szakirodalmi elemzések alapján. Tisztelgünk azok előtt is, akiknek végső nyughelye hajóik érckoporsója, a tenger mélye lett – mondta befejezésül Lucza János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!