Nyíregyháza hírei

2015.03.07. 16:15

Akinek a „D" a legkedvesebb betűje

Nyíregyháza - Irodában nem tudott elhelyezkedni, ezért megszerezte a hivatásos jogosítványt autóbuszra.

Nyíregyháza - Irodában nem tudott elhelyezkedni, ezért megszerezte a hivatásos jogosítványt autóbuszra.

Egykoron élesen elhatárolódott egymástól a női és a férfi munka, aztán az egyenjogúság kiteljesedésével elmosódtak a különbségek. Valamikor elképzelhetetlen volt, hogy orvosi hivatást válasszanak a nők, de az is, hogy férfi foglalkozzon az óvodában a gyermekekkel. Ma már mindezek természetesek, azonban arra még mindig felkapjuk a fejünket, ha egy nőt látunk autóbuszt vezetni. Valahogy még mindig nem illik a képbe számunkra a nagy „monstrum” és a gyengébbik nem képviselőjének együttes látványa.

Márpedig el kell fogadnunk ezt is, hiszen Nyíregyházán éppen nyolc éve láthatjuk a Szabolcs Volán Zrt. helyi járatain buszsofőrként dolgozni Farkas Zsuzsannát. Bár már gyermekként is szoros volt a kapcsolata a sárga buszokkal, de akkor még nem szerepelt a tervei között, hogy hivatásos sofőrként, a „D” kategóriás jogosítványt megszerezve vezeti majd azokat.

- Édesapám 16 évig a Szabolcs Volán buszain sofőrködött, vagyis volt kitől örökölnöm a vezetés szeretetét. Csuklós járművön dolgozott, az ikertestvéremmel gyakran felültünk a járművére. Megvártuk a garázsjáratot is, s utána együtt mentünk haza - eleveníti fel a régi szép emlékeket Farkas Zsuzsanna. - Irodai munkát végeztem a SZÜV-nél, de amikor leépítés volt, engem is elengedtek. Másfél évig munkanélküli voltam, nem tudtam elhelyezkedni, pedig volt már művelődésszervezői főiskolai diplomám is. Egyedül neveltem a lányom, hogy megélhessünk, mindenképpen kellett egy állás. Akkor vetődött fel bennem, mi lenne, ha buszsofőr lennék.

Aki a buszra szóló „D” kategóriáról álmodik, annak előtte meg kell szereznie a teherautókra vonatkozó „C” kategóriát is. A munkaügyi központ támogatásával tette meg ezt az első lépést, utána pedig a szülei segítségével vált valóra az álom.

- Édesanyámék nem örültek az ötletemnek, mert féltettek, de megértették, hogy így könnyebben el tudok majd helyezkedni. Az oktatáskor furcsán néztek rám a férfiak, nem értették, hogy mit keres közöttük egy nő. Várták, hogy mikor adom fel, mikor hátrálok meg, de végigcsináltam. Nekem természetes már ez az egész, sok utas azonban megdöbben, amikor fellépve a járműre meglát engem. Ugyanakkor a törzsutasok már elfogadtak.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. március 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!