Nyíregyháza hírei

2015.03.04. 14:03

Baráti gesztus: Varsóban a huszárok

Nyíregyháza - Magyar huszárok Lengyelországban elnevezéssel nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban.

Nyíregyháza - Magyar huszárok Lengyelországban elnevezéssel nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban.

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki”, azaz „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát”. Évezredes tradíciója van a magyar-lengyel barátságnak, melynek újabb ékes bizonyítéka a Jósa András Múzeumban nyílt kétnyelvű vándorkiállítás. A tárlat az 1944 nyarán, őszén Lengyelországban állomásozó magyar huszárhadosztályok mindennapjait, valamint a két nép barátságának pillanatfelvételeit mutatja be. A korhű fotókat az 1944. augusztus 1-jén kitört varsói felkelés leverésére odavezényelt hadosztály tisztjei és katonái készítették.

– Egy korábbi kiállítás alkalmával váltottam szót Wojciech Borkowskival, a Varsó Állami Régészeti Múzeum igazgató-helyettesével. Ismét bebizonyosodott, hogy kicsi a világ: mindketten tartalékos tüzértisztek voltunk, és lényegében a közös téma feszegetése az alapja ennek az összeállításnak – fogalmazott dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója.

– Közel hetven fotót rendszereztünk a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának jóvoltából. A kiállítás alapanyaga kilencven százalékban a múzeumunk archívumának a része. A tárlat a héten még megtekinthető nálunk, hétfőn pedig Varsóba indulunk. A Függetlenség Múzeumában nyílik meg a kétnyelvű vándorkiállítás, ami tartalmas előzménye lesz a magyar-lengyel barátság március 23-i napjának.

KM–LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!