Nyíregyháza hírei

2015.03.02. 12:11

Designerdrog: kis híján belehalt a 16 éves fiú

Nyíregyháza -  Átlagban napi kettő, havi nyolc drogos fiatal kerül be a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályára. Olykor patkányméreg is lehet a herbáldrogokban, hogy fokozzák a hatást.

Nyíregyháza -  Átlagban napi kettő, havi nyolc drogos fiatal kerül be a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályára. Olykor patkányméreg is lehet a herbáldrogokban, hogy fokozzák a hatást. Február 8-án este a mentők az alig több mint ezer lelkes Szabolcs megyei településről eszméletlen, életveszélyes állapotba került 16 éves fiút vittek az intenzív részlegre.

– Vannak ismert drogok – marihuána, kokain – , amelyeknek ismerjük a hatásait, azonban azt nem tudjuk, hogy egyes designer- vagy herbáldrogokba mit kevernek, s azok milyen folyamatot indítanak el a szervezetben – mondta az esettel kapcsolatban dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos.

– A tinédzsernek leállt a légzése, majd az izomszét­esés következtében a veseműködése is, emiatt hét művese-kezelésre volt szüksége. Meg tudtuk menteni az életét, három hét kórházi kezelés után a laboreredményei már jók, meg fog gyógyulni, azonban az elkövetkező hónapokban nagyon szoros kontroll alatt lesz. Az igazságügyi szakértői vizsgálat sem tudta kideríteni, milyen anyag okozta Flashboy – ő kérte, hogy így hívjuk – kritikus állapotát. Édesanyjával együtt úgy döntöttek, elmesélik a történetüket, legyen ez elrettentő példa mindenkinek.

– Az utolsó emlékképem, hogy ülök a fotelban, nézem a táblagépet, a következő, hogy a kórházban fekszem becsövezve. Azt már csak hallottam, hogy agresszívvé váltam és kitéptem magamból mindent – ennyire emlékszik vissza Flashboy – február 8-ára. A második születésnapja lett az a vasárnap, amikor a mentő szirénázva száguldott vele a megye kistelepüléséről a gyermekosztály intenzív részlegére.

Olcsón, bárhol meg lehet venni

– Tudtam, hogy nagy baj van, a fotelban eszméletlenül fekvő gyermekem feje félrebillent, attól féltem, nem is él… Egyetlen anyának sem kívánom, hogy átélje azt a poklot, amit én. A mentőben ülve néztem végig, ahogy gyakorlott kezek intubálják a fiamat, és azért imádkoztam a jó Istenhez, hogy időben beérjünk Nyíregyházára – ezek már Flashboy édesanyjának szavai és ma sem érti, hogyan juthattak el idáig, miért kellett majdnem meghalnia ahhoz a 16 éves, egyszem fiának, hogy megértse: így nem élhet tovább.

– Fél év után jöttem rá, hogy függő vagyok, minden gondolatomat ez kötötte le. Vágytam arra a feldobott, röhögőgörcsös állapotra, amit az anyag okozott, később élőhalott lettem. Volt, hogy egész nap szinten voltam, nem ettem, és az utóbbi időben már alvászavaraim is voltak, csak minden második éjjel tudtam aludni – meséli a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának egyik szobájában üldögélve Flashboy és zavarában a branült rögzítő ragtapaszt, vagy az éppen pelyhedző bajuszkáját piszkálja, lopva a mellette ülő apró termetű, törékenynek látszó édesanyjára pillant.

– Ezalatt a három hét alatt jöttem rá, hogy milyen nagyon szeret a családom! – szakad ki a tinédzserből a mondat, az anya szeme megtelik könnyel: annál is jobban – teszi hozzá.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 2-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!