Nyíregyháza hírei

2015.03.28. 12:33

Élőre csatlakozás: halott ügy?

Nyíregyháza - Kiépült a várva várt szennyvízhálózat, sokan mégis vonakodnak a rácsatlakozástól.

Nyíregyháza - Kiépült a várva várt szennyvízhálózat, sokan mégis vonakodnak a rácsatlakozástól.

Messze elmarad a tervezettől a május végén záruló, 13 milliárd forintos nyíregyházi szennyvízprogramban a lakossági élőre kötések száma. A beruházás eredményeként mintegy nyolcezer ingatlan hálózatra kötésére lenne lehetőség, ám eddig mindössze 3300 történt meg. Akik nem csatlakoznak a hálózatra, azoknak 90 nap után talajterhelési díjat kell fizetniük.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az uniós és hazai forrásokból megvalósuló Nyíregyháza és Térsége Szenny­víz-elvezetési és Szenny­víztisztítási Program részeként elkészült a napi 10 ezer köbméter kapacitású II. számú szennyvíztisztító telep, és a központi komposztálótelep.

A csatornázási munkálatok során 200 kilométernyi vezetéket fektettek le, majd megkezdődtek az érintett ingatlanok rákötései a közműhálózatra. A széles körű lakossági tájékoztatás (média, szórólapok) és az anyagi előnyök ellenére úgy tűnik, sok háztartás vonakodik a csatlakozástól.

Ennek miértjéről kérdeztük dr. Podlovics Roland projektmenedzsert, aki lapunk érdeklődésére elmondta: a csatornahálózat fejlesztésével több mint 8000 házi bekötés vált lehetővé a megyeszékhelyen, ennek ellenére sokan még mindig nem kötötték élőre az ingatlanukat. A projekt eredményeként évente mintegy 830 ezer köbméter szennyvizet képesek elvezetni, megtisztítani a telepeken, jelentős mértékben csökkentve ezzel a környezetterhelést, a talajszennyezést.

Fizettek, de megtorpantak

Az eredeti szennyvízprojekt befejezésközeli állapotba került, immár a végleges műszaki átadás-átvételi eljárások zajlanak. Jó hír, hogy a program keretében közel 30 millió forintot kapott az önkormányzattól a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat, s ehhez további 23 milliós támogatás is kapcsolódik, így több olyan kritikus csatornaszakasz is megújulhat – többek között például az Október 23. téren és a Vécsey közben –, melyek rekonstrukciója a hosszú távú üzembiztonság érdekében feltétlenül szükséges.

– Több mint 5200 ingatlantulajdonos fizette meg a 126 ezer forintos úgynevezett érdekeltségi hozzájárulást, de sokan közülük máig sem kötöttek élőre, annak ellenére, hogy ennek lehetőségére és a várható következményekre számos alkalommal és módon felhívtuk a lakosság figyelmét – mondta a projektvezető, majd kifejtette: akiknek lehetőségük van rá, de nem csatlakoznak a hálózatra, azoknak 90 nap után talajterhelési díjat kell fizetniük, 1800 forintot köbméterenként.

– Ez a kiadás – egy átlagos háztartás vízhasználatát figyelembe véve – nagyobb kiadást jelent a családi kasszának, mintha pár tízezer forint beruházással gondoskodnának a rácsatlakozásról. Igaz, aki számlával tudja igazolni, hogy a szennyvizet elszállíttatta a telkéről, az a díjfizetés alól mentesül. Ez idáig csak kevesen regisztráltak és járták végig a hivatalos utat, így csupán 3300 élőre kötés történt meg. Az adóhatóság több mint 1300 talajterhelési díj befizetéséről szóló csekket postázott ki nemrégiben azoknak, akiknél lejárt a három hónapos türelmi idő.

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek

– A Nyírségvíz Zrt. ezzel párhuzamosan szúrópróbaszerűen ellenőrzi az illegális rákötéseket egy-egy körzetben, utcában. Legutóbb, ahol előzetesen kiértesítették a „razziáról” az utcabelieket, 60 százalékkal megnőtt a rácsatlakozást bejelentők száma. Okkal reméljük tehát, hogy a közeljövőben felgyorsul a rákötések száma. Vegyék igénybe a közcsatorna szolgáltatást, hogy ne legyen gondjuk sem az ingatlanukon keletkező szennyvíz elszállítására, sem a talajterhelési díj fizetésére – nyilatkozta dr. Podlovics Roland.

Palicz István


Sok pénzt felemésztett

– Megértem azokat, akik anyagi gondjaik miatt még nem csatlakoztak rá a szenny­vízhálózatra – mesélte a Kistelekiszőlőben található Korong utcán élő özv. Jenei Lajosné. – Sokan már az ötéves törlesztőrészletekbe is belerokkantak. Én tavaly decemberben végeztettem el az élőre kötést, minden megtakarításomat felemésztette a „szennyvízprojekt”. A munkálatokat a vízvezeték-szerelő unokaöcsém végezte el, a szolgáltatónak több mint 3000 forintot kellett fizetni, amiért kiszállt, és jóváhagyta a munkát. Immár „csak” víz- és csatornadíjat kérnek, nem kell talajterhelési „bírságot” és szippantást fizetnem .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!