Nyíregyháza hírei

2015.03.06. 15:42

Gyakorlat teszi a mestert

Nyíregyháza - Ha a diák még jól is tanul, akkor különböző címeken akár 50–60 ezer forintot is zsebre tehet.

Nyíregyháza - Ha a diák még jól is tanul, akkor különböző címeken akár 50–60 ezer forintot is zsebre tehet.

A tíz hiányszakmára a megyei fejlesztési és képzési bizottságok tesznek javaslatot, ezeket az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium összesíti, s a végleges lista egy kormányrendeletben ölt testet – vázolta fel a hiányszakmák „felderítésének” folyamatát lapunknak Szilágyi János, akivel a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi épületében beszélgettünk.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója szerint az idei hiányszakmák leginkább a gép- és fémipar, valamint az elektronikai és az építőiparból kerültek ki.

– A kormány és a kamara célja, hogy ezekben a szakmákban minél több fiatal tanuljon, ezt pedig állami ösztöndíjak révén igyekszünk elérni. Ez havi 10–20 ezer forintot jelent, ehhez jön hozzá az úgynevezett tanulószerződés. Ilyenkor a diák a duális képzés keretében egy vállalati gyakorlati helyre kerül. Ebben az esetben a cégtől is kap fizetést, ami akár további 15–20 ezer forintot jelenthet. Ha a gyerek még jól is tanul, akkor a különböző címeken szerzett bevételei elérhetik az 50–60 ezer forintot – mondta Szilágyi János.

A felsőoktatásban is

A szakember szerint örömteli, hogy a szakképzésben jól működő duális képzési rendszert a felsőoktatásban is bevezetik szeptembertől.

– Fontos, hogy a diák már az iskolapadban eltöltött évek alatt munkatapasztalatra tesz szert, a cégek is érdekeltté válnak, mert egy jól dolgozó hallgató később a csapat része lehet.

A képzési igazgató kiemelte: a középfokú oktatásban a duális képzési rendszer igazi áttörésére 2013-ig kellett várni, ekkor került át a hangsúly a vállalati képzésre. Kialakították a 8 osztályra épülő, három­éves képzési struktúrát, átalakították az OKJ-s rendszert.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője az újonnan létrejött Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról is elmondta a véleményét. Szerinte azzal, hogy a tiszta profilú szakiskolákat és szakközépiskolák feletti irányítást átveszi a Nemzetgazdasági Minisztérium, a kapcsolattartás hatékonyabb lehet a kamara és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal között, amelynek révén a szakképzés közelebb kerül a munkaerő-piaci igényekhez.

– A duális rendszer és a tanulószerződések bevezetése sikeresnek mondható. A számok nyelvére lefordítva: az ifjúsági munkanélküliség 25%-ról 19-re csökkent, a fiatal pályakezdő szakmunkások elhelyezkedése az elmúlt 6 évben 10%-kal emelkedett, valamint 50 ezer tanulószerződés révén sikerült ezeket a fiatalokat beemelni a foglalkoztatási és társadalombiztosítási rendszerbe – mondta a képzési igazgató.

Valós munkakörülmények

A megyénkben 300 gazdálkodó szervezet 500 képzőhelyén 2600 tanulószerződéssel foglalkoztatott diák sajátítja el a szakma gyakorlati fortélyait, valós munkakörülmények között – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője, aki két konkrét céget is megemlített: a Fémszerkezet Kft.-t, ahol jelenleg is 37 fémipari tanulót foglalkoztatnak, de ilyen a Fafurdancs Kft. is, ahol asztalosok és bútorasztalosok tanulnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!