Nyíregyháza hírei

2015.03.04. 17:12

Késésben a fejlesztések

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A csúszásban lévő európai uniós pályázatok listáján több mint száz megyei projekt szerepel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A csúszásban lévő európai uniós pályázatok listáján több mint száz megyei projekt szerepel.

Ez az év a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklus lezárásáról is szól: az idén be kell fejezni a támogatott fejlesztéseket, és a pénzügyi elszámolásnak is lejár a határideje.

A Miniszterelnökség felülvizsgálta a futó projekteket, és a palyazat.gov.hu oldalon közzétett egy 1715 projektet tartalmazó listát azon fejlesztésekről, amelyek esetében a projektgazdák elmaradnak a támogatási szerződésben rögzített, 2014. december 31-éig elérendő kifizetési tervtől.

A listához mellékelt szöveges tájékoztatóban azt írják: a Miniszterelnökség az érintett állami szereplőkkel közösen hoz döntést arról, hogy mely fejlesztést törlik a támogatott projektek közül – csökkentve ezzel az ország költségvetési kockázatát –, a gazdasági élet szereplőit pedig levélben értesítik arról, ha a projektjük megvalósítását kockázatosnak ítélik.

Átnéztük az összegzést, és több mint száz megyei projektet találtunk: társulások, ön­kor­mányzatok, e­gész­ség­ügyi, oktatási és kulturális intézmények fejlesztéseit.

Tajtékozó uniós források?

Egy uniós pályázatokkal foglalkozó, névtelenséget kérő szakember lapunknak azt mondta, a lista nem ad valós képet a még futó projektek pénzügyi helyzetéről.

Torzíthatják az összképet

– A lista összeállításakor azokat a projekteket szedték csokorba, amelyeknek az 2014-es forráslehívásai eltértek az ütemtervben szereplő állapottól. Több projektgazda adott már be költségvetés-, ütemezés- vagy tevékenységmódosítást, míg másokat támogathattak tartaléklistáról, és most egyeztetnek a terv és a jelen állás közötti eltérésről, sokszor pedig a pályázatírók hibáztak. Az irányító hatóság október 31-éig engedélyezhet határidő-módosítást, de vannak június 30-áig folyamatban lévő projektek is, és további hosszabbítások is elképzelhetők – így az engedélyezett futamidőhöz képest már nem beszélhetünk késedelemről. Ezek a tényezők mind torzíthatják az összképet. A késedelmes, ám szabályszerűen haladó projektgazdák tekinthetik ezt jó szándékú figyelmeztetésnek is.

A nyíregyházi önkormányzatnak két projektje van a listán: a Sóstó komplex fejlesztését célzó, 2 milliárd forintos pályázatot ez eredeti tervek szerint tavaly novemberig kellett volna befejezni, a Miniszterelnökség szerint a késedelem 844 millió forint.

Rendes Sándor sajtószóvivő lapunknak elmondta: a projekt részét képezte a „Katlan rekonstrukció és kiszolgáló épület” nevű, sporttevékenységet támogató projektelem, melynek költsége bruttó 315 millió forint volt. A megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan tulajdoni és használati problémái miatt azonban az önkormányzat kénytelen volt elállni a megvalósítástól, a felszabaduló forrás terhére viszont új projektelemeket valósítanának meg. Előre nem látható körülmények miatt kiegészítő építési munkákra volt szükség, így bizonyos projektelemek megvalósítása csúszott, s ezzel együtt a forráslehívás is késik. Az új ütemterv módosítási kérelme elbírálás alatt áll.

A tervek szerint haladnak

Hét KEOP-os és egy ÉAOP-os pályázattal szerepel a listán Nyírmada önkormányzata.

– Pályázati támogatással minden intézményünkre napelemes rendszert építettünk, amelyek már termelik az energiát. A műszaki átadás megtörtént, azonban nem a mi hibánkból háromszor kellett határidő-módosítást kérni – kezdte reagálását a polgármester. Kálmán Béla elmondta: a csúszást az okozta, hogy az Irányító Hatóság nem fejezte be időre a közbeszerzések ellenőrzését, így nem lehetett lezárni a pályázatokat. Két nappal a határidő előtt pénzügyileg is rendeztük a pályázatot, a támogatást lehívtuk. A nyolcadik projekt egy 400 millió forintos szociális városrehabilitációs fejlesztés, ami folyamatban van; játszóterek és utak épültek, valamint soft-elemek valósultak meg. A programot május 31-éig kell befejezni, a pénzügyi elszámolás határideje június 30. A tervek szerint haladunk, ott tartunk, ahol kell. A mi hibánkból ez a beruházás sem fog csúszni, ahogy eddig sem miattunk volt szükség az időpontok megváltoztatására – tette hozzá Kálmán Béla.

Csúszott a kivitelezés

Az Apagy és Térsége Ivóvíz-Javító Társulás neve mellett több mint 110 milliós fel nem használt összeget találtunk. Kiss István, Apagy polgármestere szerint bár „tartják az időt”, némi határidő-hosszabbításra szükségük lesz.

– A támogatási szerződés késedelmes megkötése miatt csúsztunk egy kicsit, a kivitelezéssel pedig csak november végéig tudtunk haladni az időjárás miatt. Azóta ismét beindultak a munkagépek, s számításaink szerint május végén, június közepén befejeződhet a kivitelezés. A feléig jutottunk a beruházásnak, de nem látom akadályát, hogy nyárra mindennel készen legyünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!