Nyíregyháza hírei

2015.03.21. 12:32

Megállíthatatlanul ketyeg az óra

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Március 28-án este fél kilenctől ismét sötétség borulhat az országra egy órára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Március 28-án este fél kilenctől ismét sötétség borulhat az országra egy órára.

A WWF Magyarország idén negyedszer szólítja ringbe a települési önkormányzatokat, hogy induljanak a Föld Órája Fővárosa címért Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Szigetszentmiklós után.

A világ legtöbb nagyvárosában 2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás. Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hogy hajlandóak tenni is érte.

Visszafordíthatjuk a változást!

Az akció 2011 óta kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. A cél elsősorban a figyelemfelhívás, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott és voltaképpen fölösleges energiahasználat.

Tavaly 7000 település és 162 ország vett részt a világméretű megmozduláson. Az idén azonban bonyolódik a kihívás, még inkább a tetteké és a helyi vállalásokon keresztül a kapcsolódásé a főszerep: a szervezők arra kérik hazánk településeit, hogy szervezzenek saját zöldítő akciót március 21-ére a Föld Órája előrendezvényeként. Az előzetesen regisztrált zöldítési akciók eredményeinek beküldését követően a WWF Magyarország belső zsűrije választja majd ki azt a falut, községet vagy várost, ahol a legtöbben vettek részt az önkéntes megmozdulásban, a legtöbb szemetet gyűjtötték össze vagy a legnagyobb területet tisztították meg – természetesen a számokat a településméretekkel arányosan súlyozzák.

– A Föld Órája globális kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján (ebben az évben ez 28-ára esik) este (hazánkban 20.30-tól) világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást, és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A megmozdulás arról szól, hogy ismerjük fel a cselekvés erejét, és vegyük észre, hogy a tetteinkkel nem csak arra vagyunk képesek, hogy előidézzük az éghajlatváltozást, de arra is, hogy visszafordítsuk azt. A döntés a mi kezünkben van – jelentette ki Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Hozzátette: mindazok, akik egy héttel a Föld Órája előtt részt vesznek egy nagy települészöldítési akcióban, és azok, akik a Föld Órája alatt jelképesen lekapcsolják fényeiket, mindannyian azt mutatják majd meg, hogy Magyarország kiáll a hazai természeti értékek mellett, és hajlandó tenni azért, hogy megőrizze és megvédje azokat.

Minden óra a Föld órája!

– Egyesületünk nagyon pozitívnak látja, hogy életre hívták ezt az immár hagyományosnak mondható eseményt, ami ráirányítja a figyelmet az energiapazarlása. Ilyenkor a civil szervezeteknek is nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy tudatosítsák az emberekben a törekvéseik célját, s rávilágítsanak a környezetvédelem fontosságára, ez esetben például a fényszennyezés káros hatásaira – mondta el kérdésünkre Bozóki Viktória, az E-misszió egyesület környezeti tanácsadója.

– A legfontosabb az lenne azonban, hogy a kezdeményezés üzenete ne szoruljon háttérbe: nem csupán az év egyetlen napján kell takarékoskodnunk az energiával, hiszen minden óra a Föld órája!

Csáki Alexandra


Így nevezhetnek a települések a Föld Órája kihívásra

Regisztrálják a települést hivatalosan a www.foldoraja.hu oldalon, és jegyezzék be a tervezett eseményt is. Biztassák lakosaikat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az önkéntes napon. Készítsenek képeket és videót az eseményről, ahol látszik, mennyi tenni akaró ember él a településen. A fotókat és videókat egy rövid beszámolóval küldjék el a [email protected] e-mail címre. A beszámolóba írják bele a település nevét, méretét és a lakosságszámot, továbbá azt, hányan vettek részt az akcióban, mekkora területet sikerült megtisztítaniuk és hány kilogramm szemetet sikerült összeszedniük. A beszámoló megküldésének határideje: március 23., kedd 14 óra. A beérkezett adatok alapján Magyarország Föld Órája Fővárosát e-mailben és/vagy telefonon értesítik, és képviselőjét megkérik, hogy jelenjen meg a sajtónyilvános központi lekapcsoló eseményen, ahol ünnepélyesen átnyújtják a Föld Órája Fővárosa települési névtáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!