Nyíregyháza hírei

2015.03.05. 17:51

Megélhetést jelent az uborka

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jelenleg a szabolcs-szatmár-beregi térségben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely ismert, sőt elismert a külföldi fogyasztók és a konzervgyárak körében is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jelenleg a szabolcs-szatmár-beregi térségben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely ismert, sőt elismert a külföldi fogyasztók és a konzervgyárak körében is.

Az utóbbi években ezt az ismét egyre jövedelmezőbb, bár sok kézi munkával járó tevékenységet újra sokan választják akár megélhetésként, akár kiegészítőjövedelem-szerzésként. Abban, hogy ez a folyamat elindulhatott, nagy szerepe volt a konzervuborka-termesztő őstermelők összefogásával 2011. februárjában megalakult Csenger Food Kft.-nek.

A vetőmagtól az exportig

A csengeri központú cég biztos anyagi hátteret nyújt a partnereinek a szükséges input anyagok beszerzéséhez, és megoldja a termésük értékesítését is – tudta meg lapunk Hajdú György termelési koordinátortól.

A cég tavaly több mint 2 millió szem fémzárolt vetőmagot vásárolt, amely nagyobb része palántanevelésre került. Ezt magas képesítésű szakemberek végzik, a palánták számára ideális körülmények között, felügyelt növényvédelem mellett. A termelői igényekhez igazodva szinte teljes mértékben tápkockás palántákat állítanak elő.

A munkájuk eredményességét az is mutatja, hogy évente mintegy 4000 tonna friss uborka kerül tőlük kiszállításra. A beérkezett friss áru még aznap, illetve hűtés esetén másnap elhagyja a hűtőházukat. Minden egyes új fajtát előzetesen tesztelnek a kísérleti kertjeikben, s azok csak ezután kerülhetnek be termeltetésbe. A kísérleti kertekkel a termelés jövedelmezőségét a helyi adottságokhoz igazítva, a legmodernebb szabadföldi, intenzív termesztési mód alkalmazásával, a leghatékonyabb támrendszeres termesztéssel, előre meghatározott csepegtetési, öntözési és tápoldatozási technológiával kívánják minél magasabb színvonalra emelni. Mindig a piac igényeinek megfelelő árut kell előállítanunk – mondta Hajdú György, ezért a Csenger-Food Kft. már a negyedik szezonra készül az un. szemölcsös uborkával. Az össz. szemölcsös uborka vetésterületük több mint 80%-án a Kybria RZ főszáras fajtát termesztik.

Ez a Rijk Zwaan egyik legsikeresebb fajtája – ismertette Ragyák László, a cég konzerv­uborka termékfelelőse. Megbízható, kiszámítható, termelőbarát fajta a szabadföldön és a fólia alatt egyaránt. Gyors, hamar termőre fordul, de erős gyökérzete révén kiválóan újul.

A szezon vége felé is még komoly hozamra képes. Potenciális termőképessége a szemölcsös fajták között kimagasló, apró méretben szedve eléri az átlagos simahéjú fajták termésmennyiségét.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!