Nyíregyháza hírei

2015.03.28. 16:41

Megismerték a lehetőségeiket

Nyíregyháza - A hetedik Megyei Diák Parlament első napirendi pontja az Inspi-Ráció Egyesület 15–18 fővel induló akkreditált képzése volt, melynek témája az ifjúsági önkéntes program létrehozása és működtetése, amire pedagógusok jelentkezését várják.

Nyíregyháza - A hetedik Megyei Diák Parlament első napirendi pontja az Inspi-Ráció Egyesület 15–18 fővel induló akkreditált képzése volt, melynek témája az ifjúsági önkéntes program létrehozása és működtetése, amire pedagógusok jelentkezését várják.Az egyesület középiskolás osztályoknak, csoportoknak szervez csapatépítő tréningeket, hiszen manapság a kirekesztés, klikkesedés mindennapos probléma.

– Két játékmesterünk van, akik a játékot mint tanítási módszert használják. Mindez a bizalom erősítésében, a kapcsolatépítésben és a kölcsönös segítségnyújtásban segítheti a fiatalokat – ismertette Inántsy Pap Sándor, az egyesület tréner-tanácsadója.

– Egy úgynevezett játékkommandó is működik nálunk, melynek célja, hogy minden korosztályt bevonjanak a játékba, hiszen ez nem korfüggő. Közkedvelt a „Fenntartható fejlődés” kiállításuk, mely gondolatébresztő elemekkel szólítja meg az embereket azáltal, hogy hat az önérzetükre: elgondolkodtató a „Te tehetsz róla…” megszólítás, aminek fókuszában a dohányzás áll. A másik, „Egészség-Tudat” című utazó tárlatunkat jelenleg a Balatonnál tekinthetik meg az érdeklődők két hétig.

Gerillakertészet, pályázatok

A következő téma az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) részeként működő az Erasmus+ program volt, amiben 17–30 év közötti fiatalok próbálhatják ki magukat önkéntesként az Európai Unió bármely országában. A résztvevők barátokat szerezhetnek és a nyelvtudásukat is fejleszthetik, új tapasztalatokat szerezhetnek, önállóságban is nagy előrelépést jelenthet, szélesedhet a látókörük a világgal kapcsolatban, valamint az önismeretük is fejlődhet.

Több külföldi önkéntes is él jelenleg a megyében az EVS programnak köszönhetően, van közöttük grúz, erdélyi, francia, orosz, német és spanyol anyanyelvű is. A diákoknak ki kell választaniuk, hogy melyik terület érdekli őket, ez lehet idősek gondozása, sport, fotózás, színjátszás, így amellett, hogy fejlődik a nyelvtudásuk, azt csinálhatják, amit szeretnek.

– Az előadás nagyon felkeltette az érdeklődésemet, szívesen részt vennék benne. Leginkább Spanyolországba utaznék, s ott próbálnám ki az önkéntességet – árulta el kérdésünkre Péter Dóra, az eperjeskei Arany János Általános Iskola végzős tanulója.

Az E-misszió egyesület családbarát természetvédelmi akciójáról számolt be, melyre április 24–26-a között Tokajban várják a természetbarátokat. Tokár Róbert több, folyamatban lévő pályázatról is beszámolt, melyre fiatalok jelentkezését várják: fotó-, cikkíró és videópályázatra, gerillakertészkedésre nevezhet az ifjúság.

– Az E-misszió előadása tetszett a legjobban, érdekel a környezetvédelem, főként a város és az erdők tisztasága fontos számomra – jelentette ki magabiztosan Urr Máté, az eperjeskei alapfokú iskola DÖK elnöke.

KM-KZS


Tanórák az irodában is

Bemutatkozott a nyíregyházi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda is, akik közel egy éve várják a 12–37 éves korosztályt játékokkal, pályaorientációs, pszichológiai és szakmai tanácsadással, jelenleg a Galéria üzletház első emeleti irodájukban. Országszerte húsz pont található a hálózatban, ahol osztályfőnöki órákat is szívesen tartanak például a biztonságos internethasználatról, de sokan csatlakoznak a „Welcome to…” előadás-sorozathoz is, ahol külföldi cserediákok mesélnek hazájukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!