Nyíregyháza hírei

2015.03.14. 12:08

Mi lesz nyitva vasárnap?

Nyíregyháza - A vásárlók, az eladók és az üzletvezetők is háborognak a zárvatartási kényszer miatt.

Nyíregyháza - A vásárlók, az eladók és az üzletvezetők is háborognak a zárvatartási kényszer miatt.

„Nyitva: non-stop. Dohányáru, sör, bor, pálinka…” – hirdeti a fényreklám Nyíregyházán, a Bethlen Gábor utcai trafik bejáratánál.

– Vasárnaponként már csak a stop felirat fog villogni? – faggatom Szendeczki Gábort, aki pontosan tudja, mire célzok ezzel. – Tavaly decemberben nyitottunk, bevallom, nagy reményeket fűztünk az éjjel-nappali nyitva tartáshoz, hiszen a környéken nem volt még egy ilyen trafik.

– A jogszabályváltozás azt követelné tőlem és a feleségemtől, hogy hétköznaponként 22 órától, illetve vasárnaponként mi álljunk be a pult mögé, de ezt nem vállaltuk, mert így nem jutna időnk egymásra, a családunkra és az egyéb vállalkozásainkra – meséli Gábor, hozzátéve: eddig öt alkalmazottat foglalkoztatott az üzletben, a karcsúsított nyitva tartás, illetve a forgalom- és bevételkiesés miatt azonban az eladók létszámát is csökkentenie kellett, két dolgozójától vált meg a napokban.

– Mint elefánt a porcelánboltban… – jellemezte a vasárnapbarát, de cseppet sem vásárlóbarát döntést érdeklődésemre Kurucz Csaba, az Elefánt nonstop boltvezetője. – Mi továbbra is nyitva maradunk, elérhetőek leszünk éjjel-nappal, így március 15-én is. Ahogy az elmúlt hét esztendőben, éjszakánként és hétvégenként a nejem és én állunk majd a pult mögé – összegzett az üzletvezető.

KM-PI


Nyitvatartási szabályzat

 Az üzletek nyitvatartási rendje:– kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon zárva.

A törvény hatálya nem terjed ki:

– a gyógyszertárak nyitva tartására; a közforgalmú vasúti és autóbusz-pályaudvarok területén kialakított üzlet nyitva tartására; a büntetés-végrehajtási intézetek területén történő kereskedelmi tevékenységre; az egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre, a piacon, továbbá helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre; a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre; az üzemanyagtöltő-állomások nyitva tartására; a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre; a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre; a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre; a vendéglátásra; a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

További kivételek:

– a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek kiskereskedelmi napokon

5–22 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 5–12 óra között nyitva tarthatnak,

– az újságot illetve virágot árusító üzlet vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra

és 12 óra között nyitva tarthat,

– a sportlétesítményekben üzemelő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon

a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak,

– az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános

zárvatartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet

folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet az adott időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!