Nyíregyháza hírei

2015.03.19. 09:06

Pénteken, fogyó Napba bele ne nézz!

Nyíregyháza - Érdemes lesz március 20-án az ég felé fordítani a tekintetünket, hiszen egy egész Európából jól látható csillagászati jelenségben, részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk.

Nyíregyháza - Érdemes lesz március 20-án az ég felé fordítani a tekintetünket, hiszen egy egész Európából jól látható csillagászati jelenségben, részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk.

A Hold és Nap első kontaktusa térségünkben kb. 9.39 órakor, a folyamat kb. egy óra múlva éri el a maximumát. A megfigyelők mindenképpen gondoskodjanak olyan védőeszközökről, amelyek segítségével szemkárosodás nélkül kísérhetik figyelemmel a történéseket.

Megyénk amatőr csillagászai is nagyon várják a különleges eseményt. Alesenszki Roland, a bátorligeti Albireo Klub vezetője elmondta, hogy ők egy előadással egybekötött bemutatóra várják a helyi iskolás gyerekeket.

Az események kb. délelőtt 9.43 órakor veszik kezdetüket, s egy jó óránk lesz arra, hogy megfigyeljük a különleges látványt. A Hold becammog a Nap és a Föld közé, s eltakarva az éltető tűzgolyót, árnyékot vet az öreg kontinensre. A totalitás mindössze 100–200 kilométeres sávjának megfigyelői – így pl. a Feröer-szigetek lakói – láthatnak teljes napfogyatkozást, de a nálunk megmutatkozó 60%-os részleges lefedettségnek is örülnünk kell.

Pláne, hogy Dél-Európában több mint tíz évet, hazánkban pedig hatvanat kell várni egy hasonlóra. Akik pedig az 1999. augusztus 11-én nálunk is jól megfigyelhető teljes napfogyatkozás élményéből repetáznának, azok 2081-nél hamarabb ne nagyon számítsanak ilyesmire.

Tátrai Béla, a TIT Csillagászati Szabadegyetem vezetője szerkesztőségünkben a jelenséggel kapcsolatos érdekességek mellett néhány fontos szabályra is felhívta a megfigyelőket figyelmét.

– Egy pillanatra se nézzünk a Napba, se szabad szemmel, se speciális gyári szűrő nélküli távcsövekkel. Ha a teleszkópban a lencsék nem ragasztottak, a kivetítéssel próbálkozhatunk, de belenézni beállítás közben is tilos. A szemünket se kormozott üveg, se túlexponált filmnegatív nem védi, legfeljebb 12-es, vagy annál nagyobb hegesztőüveget használhatunk. De ha egy papírlapba lyukat ütünk, az ezzel kivetített kép is jól szemlélteti a látványt.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!