Nyíregyháza hírei

2015.03.04. 18:06

Új ülnököket választanak

Nyíregyháza - Nem hivatásos bíró lehet az, aki cselekvőképes, nincs gondnokság alatt, büntetlen előéletű.

Nyíregyháza - Nem hivatásos bíró lehet az, aki cselekvőképes, nincs gondnokság alatt, büntetlen előéletű.

Bár a tárgyalásokon a bíró hirdeti ki az ítéletet, a döntéshozatalban nem hivatásos bírák, úgynevezett ülnökök is részt vesznek.

A 2011. évben a helyi önkormányzatok által megválasztott bírósági ülnökök megbízatása éppen ebben az évben jár le, ezért a köztársasági elnök új ülnökválasztást írt ki, amit március 7. és április 30. között kell megtartani szerte az országban.

Önkormányzatok döntenek

Baloghné Kássa Zitát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal főosztályvezetőjét kértük arra, foglalja össze az ülnökválasztással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

– A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit – többek között – a megyei önkormányzat, valamint a megyei jogú város közgyűlése, a járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat képviselő-testülete választja meg.

– Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.

Tantestületek ajánlják

– A fiatalkorúak büntetőügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei ajánlhatják, a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik a jogszabályok előírásai szerint – mondta a főosztályvezető, majd így folytatta a tájékoztatást:

– Ülnöknek az a harmincadik életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság alatt, továbbá büntetlen előéletű, és nincs eltiltva a közügyektől sem.

Tájékoztatók

Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó részletes tájékoztató, a bírósági ülnökké jelölés, valamint a bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat formanyomtatványa a www.szszbmo.hu honlapról kinyomtatható, vagy a Megyei Önkormányzati Hivatal Önkormányzati és Pályázatkezelő Osztályán (Megyeháza, Nyíregyháza, Hősök tere 5.) átvehető.

Erkölcsi bizonyítvánnyal

– A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeire a jelöléseket 2015. március 23-áig lehet benyújtani a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal Önkormányzati és Pályázatkezelő Osztályára címezve, a bírósági ülnökké jelölésről és a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozatot tartalmazó nyomtatványon.

– Aki elfogadja a jelölést, hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia büntetlen előéletét. Az ülnököt ülnöki működésének időtartamára távolléti díj vagy tiszteletdíj illeti meg – tette hozzá befejezésül Baloghné Kássa Zita főosztályvezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!