Nyíregyháza hírei

2015.04.05. 18:50

Egy jó tanács: ne szállj el!

A dizájnerdrogokról tartottak felvilágosító előadássorozatot a napokban Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A dizájnerdrogokról tartottak felvilágosító előadássorozatot a napokban Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

– Ezek a narkotikumok növekvő veszélyt jelentenek főként a 16–22 éves korosztály számára, ugyanis olcsók – nyitotta meg a rendezvényt Cseh Sándor, az Európa Egyesület elnöke.

Külföldről érkeznek

– Tele vagyunk természetes megerősítésekkel, ilyenek például a család, a barátok, és mindezek kellemes érzésekkel járnak, amik a rossz dolgokat megszüntetik. Ha azonban a természetes helyett mesterséges megerősítőket juttatunk a szervezetünkbe, s ezáltal jutunk pozitívumokhoz, akkor már szenvedélybetegségről beszélhetünk – mutatott rá dr. Koppányi Artúr orvos-természetgyógyász.

A Jósa András Oktatókórház klinikai szakpszichológusa, Tullner Gabriella előadásában kifejtette: a dizájnerdrogok főként Indiából, illetve Kínából származnak, s azért kockázatos a használatuk, mert a hatóanyagaik folyamatosan változnak. Hozzátette: nincs olyan hét, hogy ne érkezzen hozzájuk 5-6 olyan páciens, aki valamilyen drogproblémával küzd. Szerinte ennek az az egyik legfőbb oka, hogy a fiataloknak bármit el lehet adni.

Gurbán Csaba, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság főhadnagya a hatóság drogprevenciós tevékenységeit mutatta be.

Prevenció óvodás korban

– A rendőrség különböző programokkal, prevenciós előadásokkal igyekszik elrettenteni, távol tartani a fiatalokat a drogfogyasztástól. Ilyen az Ovizsaru, melynek köszönhetően már óvodás korban felhívják a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint a D.A.D.A. program, amit 1992-ben hívtak életre Magyarországon. Az általános iskolákban osztályfőnöki óra keretében és a rendőrök segítségével beszélgetnek a gyerekekkel az őket érintő aktuális témákról.

– Nincs olyan hét, hogy ne álmodjak drogokkal, de küzdök ellene – vallotta be egy egy férfi, aki 20 évet töltött a kábítószerek világában. Elmondta, hogy legelőször kíváncsiságból próbálta ki a füvet, aztán a rabjává vált. Végül hosszú utat járt be, erős akaraterejének köszönhetően pedig maga mögött hagyta a múltat. Jelenleg csoportterápiákon próbálja a leszokásra ösztönözni az embereket.

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökének közreműködésével a 2001 áprilisában alakult Nyír-KEF munkájába is betekinthettek az érdeklődők. A szervezet feladata, hogy segítséget nyújtson a kábítószerek visszaszorításában.

KM-GD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!