Nyíregyháza hírei

2015.04.22. 09:29

Elég a dajkamesékből!

Nyíregyháza - A létminimum alatti jövedelmek következményei egyre kézzelfoghatóbbak.

Nyíregyháza - A létminimum alatti jövedelmek következményei egyre kézzelfoghatóbbak.

Azt bizonyára sokan tudják, mikor tartjuk a pedagógusnapot vagy éppen az ápolók napját, azt azonban lényegesen kevesebben, mikor ünnepeljük a bölcsődék napját Magyarországon. Minden év április 21-én, 1852-ben ugyanis ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje Pesten, s ennek emlékére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2010-ben hivatalosan is a bölcsődék napjává nyilvánította április 21-ét.

Ehhez kapcsolódóan mondta el véleményét hűséges nyíregyházi előfizetőnk, Szekeres Tamásné. – Az ünnep apropóján megérdemelnének a bölcsődében dolgozók is egy méltató cikket, hiszen gyermekeink, unokáink a legtörékenyebb, legformálhatóbb korban kerülnek a lelkiismeretes szakemberek kezeibe, karjaiba, és mellettük, az ő közreműködésükkel tanulnak meg a kicsik beszélni, enni, öltözködni, higiénikusan viselkedni, felkészülni az óvodás életre. A lányom is bölcsődei gondozó, és nevetségesen keveset, havi nettó 80 ezer forintot keres – kesergett a többunokás nagymama.

Hol marad a megbecsülés?

– Én 40 évet húztam le szakdolgozóként az egészségügyben, ebből 37 évig éjszakáztam. Nem hálapénzes területen, mindössze a szakmai minimálbért kaptam. Mi sem voltunk/vagyunk megbecsülve, ez is „megérne egy misét”, de most a bölcsődei dolgozókért kell felemelni a szavunkat. Ha nem becsüljük meg, előbb-utóbb elveszítjük őket, kiüresedik e kincset érő szakma! – tette hozzá Szekeres Tamásné.

Több munkahely, több férőhely

Az EMMI család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára is tisztában van az ágazat problémáival, de ennél jóval optimistább. – A bölcsődék napján az ország valamennyi ilyen intézménye nevelés nélküli munkanapot tart. Ezzel is elismerjük, hogy a kisgyermeket nevelő családok egyik legfontosabb szövetségesei a bölcsődék – mondta el kedden a Nyíregyházán Novák Katalin.

– A férőhelyek bővítésével szeretnénk megadni az édesanyáknak azt a lehetőséget, hogy kisgyermek mellett is vissza tudjanak menni dolgozni. Ehhez azonban a munkahely és a rugalmas munkavállalás lehetősége mellett a bölcsődei férőhelyeket is biztosítanunk kell.

– Az elmúlt négy évben 24 milliárd forintból hatezer férőhelyet hoztunk létre, s további közel ötezret újítottunk fel, ami közel ezer új munkahely létrehozásához is hozzájárult. Azt szeretnénk, hogy ahol az édesanyák vissza szeretnének térni a munka világába, ott mindenhol legyen könnyen elérhető bölcsőde, s ez a halmozottan hátrányos helyzetű régiókra kiemelten igaz.

– A célunk, hogy 2018-ra közel 60 ezer bölcsődei férőhely legyen Magyarországon. A bölcsődék finanszírozásán is módosítottunk, hiszen nem a bennlévő, hanem a beíratott gyermekek után kapják az intézmények az állami támogatásokat. Fontos a dolgozók anyagi és erkölcsi elismerése, ezért bevezettük az ágazati pótlékot, s egy Szociális Államtitkárság vezette munkacsoport a szociális életpálya kialakításán dolgozik.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 22-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!