Nyíregyháza hírei

2015.04.12. 16:44

Ha mondani kell valamit, hát: dömdödöm

Nyíregyháza - Lázár Ervin teremtményei: a Négyszögletű Kerek Erdő világa Gerliczki András szemével.

Nyíregyháza - Lázár Ervin teremtményei: a Négyszögletű Kerek Erdő világa Gerliczki András szemével.

Nem könnyű Lázár Ervinről „felnőttes”, „komolykodó” előadást tartani. Talán nem is szabadna. Hiszen a gyerekek számára, akiknek a kezébe adjuk ezeket varázslatos történeteket, úgysem kell semmit magyarázni. Mert minden tiszta és érthető. A szomorúság és a vidámság, a bátorság és a félelem, az öröm és a bosszúság, a kerek és az egyenes: minden-minden ott van ezekben a különc mesékben, világosan, egyértelműen.

Színtiszta mese és valóság

Ha mégis mondani kell valamit, hát: dömdödöm. Mindezt óvodás korunk óta tudjuk. Csak persze mi, felnőttek időközben sok mindent elfeledtünk. Ezért kell újra kifürkészni, mit is gondol Mikkamakka, aki nélkül valahogy minden szürkébb, szegényebb, lassúbb lenne, mit nem old meg Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, hogy miért olyan jó a szíve Szörnyeteg Lajosnak, hogy miért nem tud megülni egy helyben Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa. Lázár Ervin világa színtiszta mese. Lázár Ervin világa színtiszta valóság.

Mind a két állítás igaz, s ezt megint csak akkor látja be a felnőtt, ha képes visszautazni gyermekkora mozgalmas, pezsgő éveibe, s úgy látni a világot, ahogy arra csak azok a csöppségek képesek, akik szerint még mindenben lélek lakozik, akik szerint a jó erősebb és győzelmesebb a rossznál. Játék, humor nélkül nincs igazi komolyság. Lázár Ervin úgy mesél, hogy közben két lábbal a földön marad, csakúgy mint lelkes teremtményei és még lelkesebb olvasói, a gyermekek (és gyermeknek megmaradt felnőttek!).

Misztikus helyszín

Azt is a gyermekektől lehet igazán megtanulni, hogy csak a megfáradt felnőtt számára léteznek unalmas, szürke vidékek. Nekik, a kicsiknek minden bejárt zug csodás hely. Hátha még a képzelet és a hit föl is erősíti ezeket a csodákat! A Négyszögletű Kerek Erdő így lehet mindannyiunk számára az élet, a szeretet, a békés összefogódzás misztikus helyszíne mindaddig, amíg lesz, aki érti Ló Szerafin, Vacskamati, Bikfi-Bukfenc-Bukferenc becses szavait.

Gerliczki András irodalomtörténész, Nyíregyházi Főiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!