Nyíregyháza hírei

2015.04.23. 19:53

Hogy a kutyaharapás ne legyen végzetes!

Nyíregyháza - A veszettség állat- és közegészségügyileg egyaránt nagy jelentőségű vírusos megbetegedés.

Nyíregyháza - A veszettség állat- és közegészségügyileg egyaránt nagy jelentőségű vírusos megbetegedés.

Köztudott, hogy a veszettségben megbetegedett állatot, embert nem lehet meggyógyítani, ezért csak megelőző védőoltással tudunk védekezni ellene – hívja fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal megyei főállatorvosa.

Dr. Vajda Lajos tájékoztatása szerint jogszabály írja elő, hogy az állattartó köteles a három hónaposnál idősebb kutyáját veszettség ellen beoltatni. Az első oltástól számítva hat hónapon belül ismételt oltás szükséges az alapimmunitás megszerzéséhez. Ezt követően évente egyszer emlékeztető oltást kell kapnia az ebnek. Csak olyan kutya oltható be, amely betegség tüneteit nem mutatja, és elektronikus jelölőeszközzel (chip) meg van jelölve.

Megyénkben a veszettség elleni védőoltás szervezetten, összevezetéses formában a tavaszi hónapokban történik. Az oltási időpontokról az állatorvosok hirdetményeken tájékoztatják a lakosságot.

A beoltott ebek adatait az oltást végző állatorvos tartja nyilván, ez évtől az országos ebadatbázisban is rögzítik. A a veszettség elleni oltás meglétét megfelelően kiállított oltási könyvvel vagy kisállat­útlevéllel tudja igazolni az állattartó. Az országos ebadatbázis adatai és az önkormányzatok ebnyilvántartási adatai alapján az illetékes járási főállatorvos minden év elején nyilvántartásba veszi az előző évben oltatlanul maradt ebeket. Ezek állattartói ellen hatósági eljárás indul, a bírság 30–150 ezer forint is lehet!

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!