Nyíregyháza hírei

2015.04.14. 11:32

Mindent megnyertek, amit lehetett

Nyíregyháza, Montreux - Számos kifejezéssel jellemezhetjük a Cantemus Gyermekkar svájci szereplését, s egyik megfogalmazás sem túlzás: Elsöprő sikert arattak; Jöttek, láttak, győztek; Tarolt a Cantemus.

Nyíregyháza, Montreux - Számos kifejezéssel jellemezhetjük a Cantemus Gyermekkar svájci szereplését, s egyik megfogalmazás sem túlzás: Elsöprő sikert arattak; Jöttek, láttak, győztek; Tarolt a Cantemus. Ma már ugyanis megmásíthatatlan történelmi tény, hogy az 51. Montreux-i Nemzetközi Kórusversenyen megnyerte a 16 éven aluli együttesek kategóriáját az énekkar, a közönség is a nyíregyházi kórust találta a legjobbnak, a zsűri szerint pedig a magyar kórus volt arra a legméltóbb, hogy megkapja Nagydíjat is.

A legjobb kórusokat hívják

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot arról kérdeztük, hogyan értékeli ezt az igen szép teljesítményt.

– Minden várakozásunkat felülmúlta ez a hármas elismerés. Ha két héttel ezelőtt kérdez meg valaki, lehet, hogy azt mondom, megbántam a benevezést. A montreux-i versenynek nagy hírneve van, 51. alkalommal rendezték meg, válogatnak az énekkarok között, nem mindenkinek a nevezését fogadják el, igyekeznek a legjobbakat megszerezni maguknak.

A közvélemény számára már természetes, ha elindul egy versenyen a Cantemus, szép eredménnyel tér haza. Csakhogy a kórushoz közel állók jól tudják, 3-4 évente kicserélődnek a kórustagok, a karnagynak mindent elölről kell kezdenie. Mi erről vajon a véleménye a kórus karnagyának?

– Szeretném meggyőzni Magyarországot és a döntéshozókat, hogy az a módszer, ami Kodály-iskolában jelenleg is működik, ami létrehozza ezeket az eredményeket, a lehető legjobb módszer. Mindenhol úgy kellene csinálni, mint a nyíregyházi iskolában, ez Magyarország jövője. Meg kell nézni az elmúlt 40 évet, s lehet látni: bár cserélődnek a gyermekek, de mivel jó a módszer, jó eredményeket szül, így sikeresek az újabb generációk tagjai is. Montreux-ben is gyakran érdeklődtek, hogy is van ez nálunk, milyen ez az iskola, mi történik itt, miért ilyenek ezek a gyermekek. Mindenki ezt szeretné tudni– tette hozzá a karnagy.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. április 14-i számában.


Taps fogadta hétfő délelőtt a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola előtt az autóbuszról leszálló fiatalokat. tovább »

A nagydíj és a közönségdíj elnyerése mellett korcsoportjában is az első helyen végzett a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus a svájci Montreux-ben megrendezett 51. Nemzetközi Kórusfesztiválon. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!