Nyíregyháza hírei

2015.04.04. 13:23

Nyulak és tojások versenye

Nyíregyháza - Tavaly közel 4 milliárd forintért vásároltunk édességet a húsvéti szezonban.

Nyíregyháza - Tavaly közel 4 milliárd forintért vásároltunk édességet a húsvéti szezonban.

A húsvéti ünnepek előtt bizakodóak voltak a hazai édességgyártók. Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy tavaly a 2008 óta folyamatosan csökkenő édességpiac újra nőni kezdett: táblás csokoládéból hét, desszertekből pedig tíz százalékkal nagyobb értékben vásároltunk, mint 2013-ban, és hasonló emelkedést tapasztaltak a szezonális termékek esetében is. Komoly vívmánynak tartják, hogy a szezonális vásárlásokon egyértelműen meglátszik az elmúlt tíz év, amit a valódi csokoládé kommunikációjára fordítottak.

A valódi csokoládéból készült figurák részesedése 2006-ban még alig haladta meg az ötven százalékot, ma viszont már több mint 90 százalékkal büszkélkedhetnek – a bevonómasszából készült figurák ezzel párhuzamosan szinte eltűntek a kereskedelemből.

– Vásárláskor érdemes alaposan áttanulmányozni a termékek címkéjét – figyelmeztetett Sánta Sándor: legyen szó nyúlról, vagy tojásról, az a fontos, hogy valódi kakaómassza legyen benne. Ez étcsokoládénál legalább 35 százalék, tejcsokoládénál pedig minimum 25 százalék kakaótartalmat jelent, a fehér csokoládé esetében pedig húsz százalék kakóvaj és 14 százalék tejszárazanyag az előírás. (Egyéb esetben a termék nem is nevezhető csokoládénak.).

A húsvéti időszakban a karácsonyit közel egyharmadával meghaladó mennyiségű csokoládéfigurát vásárolunk, valójában ez a figurás csokoládék legnagyobb ünnepe.

Vezetnek a nyuszik

A Nielsen piackutató adatai szerint tavaly közel 4 milliárd forintért, 940 tonna szezonális édességet vettek a magyarok a húsvéti szezon három hónapja alatt – ez az egy évvel azelőttihez képest három százalékos mennyiségbeli növekedést jelent.

A legnépszerűbbek az egymással folyamatos versengésben lévő tojás és nyúl figurák, ahol tavaly ismét a nyulak vették át a vezető szerepet, mert míg a tojások tartották 2013-as 39 százalékos részesedésüket, a nyulak aránya 38-ról 41 százalékra nőtt. Ám a húsvét nemcsak a csokoládéról szól. Ilyenkor kekszből is sokkal több fogy, mint egyébként. Darált háztartási kekszből például dupla mennyiség, több mint 400 tonna, mivel gyorsan lehet belőle finom süteményeket készíteni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!