Nyíregyháza hírei

2015.04.23. 17:15

Rotarysok fogtak össze a gyerekek egészségéért

Nyíregyháza - A humanitárius szervezet kiemelt feladata a gyermekek gyógyításának segítése.

Nyíregyháza - A humanitárius szervezet kiemelt feladata a gyermekek gyógyításának segítése.

– Jótékonysági koncertjeink, a bálunk és a Rotary Akadémia előadásaiból származó bevételeink egészítették ki a saját forrásunkat, így másfél millió forinttal tudjuk támogatni a sószoba kialakítását – említette dr. Pénzes Marianna, a Rotary Club Nyíregyháza elnöke.

A humanitárius szervezet kiemelt feladata a gyermekek gyógyításának segítése, ezért döntöttek úgy, hogy az egészségügyi ellátást segítő centrum a Központi Orvosi Ügyelet Szent István utcai épületében hozzák létre. A sószoba, az orvosi berendezések és a gyermekek gyógyulását segítő környezet hozzájárul a gyorsabb felépüléshez, illetve a kórházi kezelés elkerüléséhez – hangsúlyozta az orvos végzettségű elnök.

Magától értető­dik az egészségügyi vonal, a klub soros, női elnöke, dr. Pénzes Marianna a szakterületén (is) tőle megszokott, dinamikus évet tervezett. A Nyíregyházán 2004-ben újra­alapított, nemzetközi hagyomány szerint működő Rotary Club 1,5 millió forintos támogatásával a mentőállomás épületében a gépészet, a levegőkeringető rendszer, a fény- és hangterápia beépítése zajlik éppen, ám ez csak az első lépés. A helyiség előterének barátságossá tétele és a további működtetés már a fenntartó önkormányzat feladata lesz.

– A lényeg, hogy minél hamarabb gyógyítsák meg a légúti beteg gyermekeket. A sószoba – amiért nem kell külön fizetni –, a nedves sóterápia szakmai alapja, hogy a hátrányos helyzetű lakossági körben különösen jellemző légúti betegség ne húzódjon el, ne terhelje a család pénztárcáját, és a fekvőbeteg ellátást sem.

– A kicsik egy játszórészben a sóval homokoznak, így élvezik a sóterápia előnyeit. A sószobát orvos rendeli el – magyarázza a kezdeményezést a harmadik női Rotary elnök. A sürgősségi ügyelet új és díjmentes szolgáltatását már áprilisban igénybe vehetik.

– A Rotary Clubot Paul P. Harris épp 110 évvel ezelőtt úgy hozta létre, hogy tagjai mindig más helyen találkoznak, más projektekben dolgozzanak. Jelentős összeggel indítunk útjukra jó ötleteket, a többi szervezet pedig fenntartja, viszi tovább.

Irány a nagyvilág!

– A Rotary kiemelten értékesnek tartja a barátságot, az ifjúságot, a nemzetközi kapcsolatokat és a jószolgálatot. Tag az lehet, aki aktívan részt vesz a munkában, elkötelezett, a klubtagság megismeri, és egyöntetűen elfogadja a jelentkezését. Merthogy ez egy felelősség. A jelvény elismerést jelent, s a világban bárhol lehet számítani egy rotarystára.

Erről leginkább azok a fiatalok fognak tudni mesélni, akik egyéves cserediákságukat nyár végén zárják Thaiföldön és Dél-Amerikában, és akik innen térnek haza Brazíliába, Mexikóba, Tajvanra. Az éves program mellett néhány hónapos diákcserére is van lehetőség, s ez nem csak Rotary-tagoknak elérhető program.

Érdemes tudni, hogy bárki, aki kellő bátorságot érez magában, tudja képviselni az országot, jó tanuló, megbízható, és szülei vállalják az ezzel járó kötelezettséget, jelentkezhet a nyitott programba, melyről a Rotary honlapján részletes információ olvasható.

A Rotary Club Nyíregyháza támogatásával Európa első általános iskolai rotarysta klubélete Early Act néven megyénkben jött létre. Amerikán kívül a világon elsőként, 2010. május 8-án Nyírmeggyesen és Mátészalkán alakultak Early Act klubok, majd Nyíregyháza és Kisvárda is csatlakozott. A klubtagok maguk döntik el, mit támogatnak, és gyűjtenek forrásokat a megvalósításhoz – akárcsak a felnőttek.

– Az ülések nyitottak, mi, nyíregyháziak általában este héttől tartjuk a Centrál Hotelben találkozóinkat. Akit valóban érdekel, hogy működik a Rotary, és megismerkedne velünk, nyugodtan bekapcsolódhat – hívja fel a figyelmet a nyitottságra az elnök, aki búcsúzóul felveti, hogy a német testvérklubbal a Csodavárhoz hasonló közös, nemzetközi programra készülnek, ami a megszokott innovatív szellemet képviseli majd.

KM-HT

Rotary Nyíregyháza

A világon 33 ezer klubot és 1,2 milliós tagságot magáénak tudó Rotary nyíregyházi közösségét harmincadmagával alapította dr. Pénzes Marianna. Elnöksége ez év júliusáig tart. A Rotary-elnökök forgórendszerben dolgoznak, így továbbadható egy-egy jó gyakorlat, vagy éveken átívelő program. Utóbbiak közé tartozik a Rotary Akadémia, mely Pál Feri atyát várja júniusban, Barabási Albert Lászlót, a bostoni hálózatkutatót októberben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!