Nyíregyháza hírei

2015.04.17. 10:18

Szűrőnap az egészségért

Nyíregyháza - A szűrőbuszban szemnyomásmérést és szemfenékvizsgálatot végeznek.

Nyíregyháza - A szűrőbuszban szemnyomásmérést és szemfenékvizsgálatot végeznek.Az országos Lions Nap keretében az Első Nyíregyházi Lions Club a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórházzal (SzSzBMK) közösen hatodik alkalommal rendez egészségnapot április 17-én, pénteken 14 és 16 óra között Nyíregyházán, a Kossuth téren, ahol a szűrővizsgálatok mellett kulturális programok is várják az érdeklődőket.

A szemtől a talpig

– A megnyitóra várjuk dr. Ulrich Attilát, Nyíregyháza alpolgármesterét, dr. Polgár Péter professzort, az ­SzSzBMK igazgató főorvosát, dr. Solymosiné dr. Kiss Ilonát, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzóját – tudtuk meg Cidor Mihálytól, a Nyíregyházi Első Lions Club soros elnökétől.

– A programnak az idén is több helyszíne lesz: ilyen a kórház szűrőbusza, a főtéren felállított szabadtéri sátor, valamint a városháza földszintjén elkülönített rész – említette Cidor Mihály.

A szűrőbuszban a szemészeti osztály részéről dr. Meleg Judit, dr. Balogh Zsuzsa, valamint Budaházi Ágnes szemnyomásmérést és szemfenékvizsgálatot végeznek. A szabadtéri sátrakban a IV. Belgyógyászat főorvosa, dr. Papp Zsuzsanna szervezésében a diabetológiai munkacsoport munkatársai vércukor- és koleszterinszintet mérnek, valamint életmódtanácsokat adnak a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás megelőzése érdekében. Dr. Balku István főorvos pedig a testsúlycsökkentés orvosilag kontrollált módszerét mutatja be – sorolta a szűrőprogram koordinátora, dr. Szabó Éva főorvos, ortopéd sebész.

Véradás és újraélesztés

A további programokról megtudtuk: dr. Jeneiné Makrai Erika felügyelete mellett a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola hallgatói vérnyomásméréssel segítik a program sikerét. Dr. Jenei Péter fül-orr-gégész főorvos ultrahangos arcüregszűrést végez, míg dr. Szabó Éva főorvos, ortopéd sebész dr. Szabó Attila rezidens kollégájával a láb statikai rendellenességeit vizsgálja. A számítógépes talpvizsgálatot Weinrauch Károly, a Revita Group Kft. ügyvezetője, valamint Weinrauch Renáta szakasszisztens végzik.

A városháza földszintjén kialakított részen önkéntes véradást tartanak. A Nyíregyházi Mentőállomás szakembereivel az újraélesztést lehet a helyszínen gyakorolni.

Kulturális program

14.10–14.20: Severa Ágnes énekel

14.20–14.50: a Hang-Szín Tanoda műsora

14.50–15.05: Medi Ball bemutató és gyakorlás a közönséggel

15.05–15.15: Váradi Gusztáv énekel

15.15–15.25: Torma Katalin énekel

15.25–15.35: Szántó Sándor tárogatózik és a nagyecsediek táncolnak

15.35 – 16 óra: LIONS-zumba vendégeknek és klubtagoknak – Kalapos Tamással

Ők a látás védelmezői

A nemzetközi Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, a visszafordíthatatlan látáskárosodások megelőzése, a vakok és gyengén látók, a cukorbetegség és annak kísérőtüneteivel küzdők segítése, támogatása jelenti. A lionok ennek érdekében szem- és szűrővizsgálatokat szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat is gyűjtenek.

Az Első Nyíregyházi Lions Club minden évben komoly pénzadománnyal is segíti a Jósa András Oktatókórházban folyó gyógyító munkát is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!