Nyíregyháza hírei

2017.09.23. 18:48

A nyíregyházi hivatásos tűzoltóság is bekerült a Nyíregyházi Értéktárba

Nyíregyháza - Az Értékes Esték sorozat keretében a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI-ban ismerhették meg a megyeszékhely tűzoltóinak 133 éves múltját és értékeit az érdeklődők, majd a kiállított ereklyéket és serlegeket, valamint a mai technikai eszközöket tekinthették meg az intézmény szomszédságában lévő tűzoltólaktanyában.

Nyíregyháza - Az Értékes Esték sorozat keretében a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI-ban ismerhették meg a megyeszékhely tűzoltóinak 133 éves múltját és értékeit az érdeklődők, majd a kiállított ereklyéket és serlegeket, valamint a mai technikai eszközöket tekinthették meg az intézmény szomszédságában lévő tűzoltólaktanyában.

Az előadáson a házigazda intézmény vezetője, Andó Károly kiemelte: amikor a tűzoltómúzeum tavaly felvette az egykori parancsnok, dr. Konthy Gyula nevét, akkor fogalmazódott meg a gondolat, mindenképpen javasolni fogja, hogy a szabolcsi megyeszékhely tűzoltóságát vegyék fel az értékek közzé.

– Nyíregyháza lakosságának közelebbről is meg kell ismernie a nyíregyházi tűzoltók tevékenységét. Természetes, hogy helyet kapott a helyi értéktárban, hiszen régi, történelmi múltra tekint vissza a tűzoltóság munkája itt Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tette hozzá Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Egy régi döntés

A 133 éves történelmi múltról Toldi András tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Tűzoltóparancsnokság parancsnoka beszélt. A képekkel és videókkal színesített előadásban kiemelte: 1881-ben határozott úgy a városi tanács Nyíregyházán, hogy szervezett tűzoltóságot létesít, melynek megalakulását 1883. szeptember 23-án jelentette be Krasznay Gábor polgármester.

Az 1884. március 9-én tartott alakuló közgyűlésen mondták ki ténylegesen a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet működését 126 alapító, 16 pártoló és 66 működő taggal. A főparancsnok Sztárek Ferencz lett. A 130 éves évfordulón, 2014-ben emléktáblát avattak az első nyíregyházi tűzoltósági laktanya helyén. 1911 és 1958 között az első tűzoltósági laktanya Nyíregyházán, a Bethlen Gábor utca 16. szám alatt működött, a mai Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium helyén.

Tavaly szeptemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Igazgatóság tűzoltómúzeuma dr. Konthy Gyula nevét vette fel.

Kalandos történet

A tűzoltóemlékhelyen számos értékes történelmi ereklyét bemutatnak, valamint a hazai és nemzetközi sporteseményeken elért sikereket is szemléltetik.

A legnagyobb kitüntetés 1906-ban érte a nyíregyháziakat, mert mint egyetlen magyar egyesületet, az országos szövetség felkérte a Milánóban tartott nemzetközi kongresszuson és versenyen részvételre. A bemutatott gyakorlatért a maximális 30 pontból a zsűri 24,5 ponttal jutalmazta a nyíregyháziakat, amely számukra az aranyérmet jelentette. A június 5-én hazaérkező győzteseket Nyíregyházán a közönség olyan lelkes üdvözlésben részesítette, melyben eddig még egyetlenegy városi egyesületnek sem volt része.

A kiállított tárgyak egyébként kalandos történeten mentek keresztül, hiszen a nemesfémből készült serlegeket a II. ukrán front érkezése előtt a tűzoltók magukkal vitték egy ládában először a Dunántúlra, majd egy Linz melletti táborba. Innen csak egy ásatás után, 1986-ban sikerült előkeríteni azokat, amelyek előbb a Jósa András Múzeumban voltak láthatók, majd 2000-ben kerültek át az ereklyék a mai Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság épületébe.

– Rendelkezünk még azokkal a fecskendőkkel, kocsifecskendőkkel, régi ruhákkal, amelyeket abban a korban talán a milánói győztesek is viseltek és használtak. Nagyon fontos számunkra a hagyományápolás, hogy az elődeink ránk hagyott értékeit megőrizzük és továbbadjuk – mondta el Toldi András.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!