jogban jártas

2019.05.11. 08:56

Szabadabban, de nyomkövetővel a bokán

A megyében is egyre többen kapnak esélyt, hogy kikerüljenek a börtön négy fala közül.

A 2015 nyarán bevezetett reintegrációs őrizet teremtette meg a börtönökben fogvatartottak számára azt a lehetőséget, hogy a szabadságvesztésükből, annak kitöltése előtt legfeljebb egy évet – elektronikus nyomkövetővel a lábukon – a büntetés-végrehajtási bíró (bv. bíró) által kijelölt ingatlanban tölthessenek, s onnan dolgozni vagy akár iskolába is járhassanak.

Dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője arról beszélt lapunknak, hogy kik és milyen feltételek mellett élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Befogadó nyilatkozat

– A reintegrációs őrizet előnye, hogy csökkenti a bv. intézetek zsúfoltságát, ugyanakkor alkalmas a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére. Ez a gondatlan bűncselekmény – de bizonyos feltételek mellett akár a szándékos bűncselekmény – elkövetése miatt elítélt, és a társadalomra kevésbé veszélyes bűnelkövetőknek biztosíthatja elsődlegesen a munkavégzés vagy tanulás lehetőségét.

Ezek szolgálják leginkább a visszailleszkedést a társadalomba, felelősségteljes életvitelt alakíthat ki, emellett a munkavégzéssel legális jövedelemhez juthat az elítélt (és családja) is – mondta dr. Resán Dalma. A számok pedig azt mutatják, a megyében is egyre többen kapnak esélyt, hogy kikerüljenek a börtön négy fala közül. A bevezetés évében 12, egy évvel később már 19, 2017-ben 40, tavaly pedig 48 fogvatartott részére engedélyezték a megyében a reintegrációs őrizetet.

– Az idén már 19-en élhettek ezzel a lehetőséggel – tette hozzá a szóvivő: jelenleg 31-en vannak a megyében (mert itt van a lakó- vagy tartózkodási helyük) reintegrációs őrizetben.

A bv. intézet – vagy egy alkalommal az elítélt, illetve védője is – kezdeményezheti a bv. bírónál a reintegrációs őrizet elrendelését. Az egyéb törvényi feltételek vizsgálata mellett környezettanulmányt készítenek arról az ingatlanról, a benne lakókról és a közvetlen környezetről, amit a fogvatartott megjelöl, hogy ott fog/akar élni a reintegrációs őrizet hónapjai alatt.

– Felmérik azt is, hogy a lakásban vagy családi házban van-e megfelelő térerő és működő elektromos hálózat (villanyszolgáltatás), ami szükséges az elektromos nyomkövető rendeltetésszerű működéséhez. Ennek hiányában a reintegrációs őrizet nem engedélyezhető – említett egy fontos szempontot a szóvivő.

Ha az elítélt olyan lakást jelöl meg tartózkodási helyéül, ami nem a saját tulajdona, akkor szükséges az ingatlan tulajdonosának befogadó nyilatkozata is.

A szabályokat be kell tartani

– Amennyiben a bv. bíró a kérelmet alaposnak ítéli, meghatározza a reintegrációs őrizet kezdő- és zárónapját, kijelöli az elítélt tartózkodási helyéül szolgáló lakást, és dönt arról is, hogy a lakás és a hozzá tartozó bekerített hely milyen (elsősorban a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítását szolgáló munkavégzési vagy gyógykezelési) célból és milyen időtartamban hagyható el – fogalmazott dr. Resán Dalma.

A bv. bíró meghatározta magatartási szabályoktól kérelemre, akár eseti jelleggel is engedélyezhető eltérés, ha az elítélt e szabályokat engedély nélkül, súlyosan megszegi, a bíróság a reintegrációs őrizetet megszüntetheti, és így a szabadságvesztés hátralévő részét a büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

KM

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!