Nyíregyházi Egyetem

2011.05.24. 15:35

3M – Avagy a minden eddigi rekordot leromboló tésztahíd

<p>Budapest, Nyíregyháza - 2011. május 20-án délelőtt a budapesti Óbudai Egyetemen megrendezett RECCS 2011 Tésztahídépítő Világbajnokságon valóra vált az álom, Sándor Péter (repülőmérnök hallgató) legyőzte a kétszeres világbajnok Kurucz Sándor és Botka Balázs duót és a 354,1 kilogramm terhelést elviselő 3M névre keresztelt tésztahídjával világbajnoki ezüstérmes lett.</p>

A híd túlélte a terhelést és teljes egészében egyben maradt, de a tölgyfából készített terhelőelem kettészakadt a terheléstől. A siker mértékét növeli, hogy ezzel az eredménnyel minden rekordot megdöntött, beleértve a saját és a Nyíregyházi Főiskolán színeiben felállított abszolút rekordot is. A már sokat látott szervezők szerint nagy valószínűséggel veszélyben lett volna a világcsúcs, ha a terhelőelem nem törik szét, hiszen a szerkezetben már benne van a kiemelkedő eredmény. Ettől függetlenül Péter ennek az eredménynek is nagyon örül.

Csak egy lépés van hátra

„A 3M képviseletében a Sped-M Kft. igazgatója, Pásztor József Úr biztosította számomra a felkészüléshez szükséges ragasztóanyagot és emellett még számos, a ragasztóval kapcsolatos technológiai eljárást is megismertetett velem, melyek nélkül ez a szép eredmény nem jöhetett volna létre. Ezt ezúton is nagyon szépen köszönöm neki a segítséget. Továbbá köszönettel tartozom Dr. Sikolya Lászlónak, a Műszaki és Mezőgazdasági Kar dékánjának, aki a Világbajnokságra való eljutásomban segített. Innen már csak egy lépés van hátra, kideríteni mi a konstrukció végső határa, ahol már végre a tészta adná meg magát. Hogy vajon erre sor kerül-e, az maradjon egyelőre az én titkom!” – tette hozzá Péter.

- Nagy Balázs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!