Nyíregyházi Egyetem

2017.12.12. 11:12

Alkalmazkodni az igényekhez a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyháza - Az egyetem a középiskolákkal is szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatait.

Nyíregyháza - Az egyetem a középiskolákkal is szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatait.

A Nyíregyházi Egyetem igyekszik minél inkább szélesíteni képzési palettáját, éppen ezért jövő szeptembertől már hat alapszakon választhatják a diákok a duális képzést. Sőt a felsőoktatási intézmény a közelmúltban indított el egy új projektet, mely az „NYE-­DUÁL” névre hallgat.

Célunk az oktatás versenyképességének a javítása." Dr. Sikolya László

– A Nyíregyházi Egyetem olyan új szolgáltatási és együttműködési formákat igyekszik kialakítani a régió gazdálkodó szervezeteinek bevonásával, amelyek a térség munkaerő-piaci igényeihez illeszkedő, az új képzési követelményeket is kielégítő duális és moduláris képzési programok kifejlesztésével és működtetésével hosszú távon biztosítják a térség munkaerő-piaci igényeinek kielégítését – fogalmazott egy nemrégiben megrendezett szakmai konferencián dr. Sikolya László főiskolai tanár, majd felsorolta a program részcéljait: duális képzési programokat, a képzést támogató tananyagokat, tantárgyi tartalmakat fognak megalkotni, növelik a gyakorlatorientáltságot azáltal, hogy a duális képzésben részt vevő hallgatók az együttműködő gazdálkodó partnerszervezetnél tanévenként (gyakorlati képzésben) 22 hetet fognak eltölteni.

Hallgatói létszámnövekedés

– Gyakorló szakembereket szeretnénk a képzésbe bevonni, őket szeretnénk beíratni különféle speciális tanfolyamokra. A duális képzési szakok számának bővítésével párhuzamosan a hallgatói létszám növekedésére számítunk – tekintett előre dr. Sikolya László, aki szerint fontos a lemorzsolódó vagy lemorzsolódással veszélyeztetett hallgatók benntartása a képzésekben, illetve a jövőben különféle felzárkóztatási kurzusok is indulnának az előrelépés érdekében.

– Rövid távú céljaink közt szerepel az oktatás minőségének és versenyképességének javítása, a versenyképes képzési programok kialakítása és annak gyakorlati megvalósítása. A képzési programokat szakmailag modernizálni szeretnénk, ehhez segítségünkre lesznek a hazai és a nemzetközi jó gyakorlatok, módszertanok, melyeket adott esetben adaptálunk – fogalmazott a szakember, hozzátéve: a szakmai együttműködések bővítése is a célkitűzések közt szerepel, ahogy a középiskolai kapcsolati háló továbbfejlesztése is.

Dr. Sikolya László a hosszú távú célok közt említette: hozzá kívánnak járulni a térség felzárkóztatásához, ki akarnak alakítani egy olyan képzési környezetet, mely csábító lehet a befektetőknek.

– A régió versenyképes humánmunkaerő-kapacitásának növelése is prioritás, ahogy az is, hogy megakadályozzuk a fiatal, tehetséges, magasan képzett szakemberek elvándorlását. Ehhez elengedhetetlen az innovatív szakmai együttműködések, illetve a határ menti képzési és kutatási együttműködések bővítése – emelte ki a főiskolai tanár, aki beszélt arról is, hogy csak a magasan kvalifikált szakemberek kibocsájtásával javíthatjuk a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit.

KM-TG


Számszerű eredmény

12 darab együttműködési megállapodás különböző partnerszervezetekkel; képzési programban részt vevők száma 189 fő; elméleti és gyakorlati oktatásba bevont vállalati szakemberek, mesteroktatók száma 20 fő, a projektben fejlesztett tananyag, modul, módszertan 25 darab; a felsőoktatásba bekerülést és bennmaradást támogató programokban részt vevők száma 75 fő; duális formában indított képzésbe belépő hallgatók száma 130 fő; támogatott gyakorlóhelyek száma 12 darab; a fenntartási időszakban duális formában végzettséget szerző hallgatók száma éves átlagban 17 fő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!