Helyi közélet

2015.12.02. 14:05

1986-ban szűrték ki az első HIV beteget a megyében - még ma is él

Nyíregyháza - Az országban jelenleg 2139-en, a megyében pedig 23-an szenvednek a betegségben.

Nyíregyháza - Az országban jelenleg 2139-en, a megyében pedig 23-an szenvednek a betegségben.

Az 1980-as évek végén a csapból is az folyt, hogyan kell és lehet elkerülni a HIV-fertőzést, kik a veszélyeztetettek. Ma már főként az AIDS-világnap (december 1.) apropóján kerül reflektorfénybe az egykor a „20. század pestiseként” emlegetett betegség.

– HIV-fertőzöttnek lenni nem jelent egyet az AIDS-esnek lenni-vel – szögezte le dr. Együd Katalin. A Jósa András Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg-gondozó vezető főorvosa szerint sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, bár szervezetükben ott van a vírus. A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az ellenanyagok, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Idővel a HIV-vírus legyengíti az immunrendszert, így a szervezet sebezhetőbb lesz a betegségekkel szemben.

– Az első tünetek hasonlítanak az influenza tüneteihez: fejfájás, láz, fáradékonyság, hasmenés, éjszakai izzadás, izomfájdalom. Az immunrendszertől függ, hány évig tart a tünetmentes HIV-fertőzés, azonban ha nem kap megfelelő kezelést a páciens, eljut az AIDS-ig. Ekkorra a teljesen legyengült immunrendszer nem véd a fertőzések ellen, és a tüntetek között megjelenik a tüdőgyulladás, az elbutulás, és vírusfertőzések is – derült ki a különböző stádiumokról.

Komoly veszélyforrások

– A HIV csak bizonyos testnedvekkel, szexuális úton, valamint vér-vér érintkezés útján terjed – oszlatott el minden tévhitet a főorvos. – Nem kaphatjuk meg a mindennapi érintkezés során; kézfogással, közös WC használatakor és a könnycseppel sem terjed. Azoknak sem kell aggódniuk, akik vért kapnak vagy szervátültetésen esnek át, hiszen 1986 óta minden véradót és szervdonort szűrnek AIDS-re és egyéb fertőzésekre is – magyarázta dr. Együd Katalin. Amit a főorvos komoly gondnak tart, hogy a fiatalok körében nincs felvilágosítás, a szexuális szabadosságuk olykor nem ismer határokat.

– A gyakran és védekezés nélkül váltogatott partnerek komoly veszélyforrást jelentenek, és szintén a rizikócsoportba tartoznak az intravénás kábítószer-élvezők és partnereik. Sokan csak az AIDS-stádiumban jutnak el az orvoshoz, s nem tudni, addig hány embert fertőztek meg – tette hozzá dr. Együd Katalin.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában