Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.10. 05:50

A Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből (videó)

Napi hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin fegyveresek rakétát lőttek ki Gázából Izrael felé 2023. október 10-én

Forrás: AFP

Fotó: MAHMUD HAMS

ENSZ: a Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből

Két héten belül kifogyhat az élelemből a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú Gázai övezet - közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP). 

"Véleményünk szerint az élelmiszerkészletek a legtöbb gázai boltban két héten belül elfogynak"

 - ismertette Saca Mograbi, a WFP szóvivője. 

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy 

az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt. 

"Sürgősen szükségünk van pénzügyi eszközökre, hogy a rászorulókon segíthessünk, mert saját élelmiszerkészleteink hamarosan elfogynak" - tette hozzá Mograbi. 

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget. 

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből "valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni".

Kiskunmajsai fiatalok is kimenekültek Izraelből (videó)

Soha életükben nem felejtik el az Izraelben töltött napjaikat azok a kiskunmajsai fiatalok, akiknek a kéthetesre tervezett útjuk a váratlanul kirobbant fegyveres konfliktus miatt néhány nappal megrövidült. A majsaiak hétfőn érkeztek haza a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójának köszönhetően.

A Magyar Légierő repülőgépei három turnusban hozták el Izraelből a magyar állampolgárokat. A majsaiak a harmadik gépre jutottak fel, amire ugyan hosszú órákat vártak, ám örömmel léptek ismét hazánk földjére – tudta meg a baon.hu.

Így zajlott a magyar artisták kimenekítése Izraelből

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában a Magyar Légierő két repülőgépe vasárnap éjjel hagyta el a tel aviv-i repülőteret. A gépek egyikén helyet kaptak azok az artisták is, akik éppen Izraelben vendégszerepeltek az elképesztő terrortámadás kezdetekor.

Az artisták a szerencsés hazaérkezés után nyilatkoztak a Magyar Nemzetnek.

Ismét rakétákkal támadták Izraelt Libanonból és a Gázai övezetből

Legkevesebb tizenöt rakétával támadták Izrael északi határvidékét kedden Libanonból, a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei pedig a Gázai övezetből indítottak el több sorozatot Izrael déli és középső részébe – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetből indított palesztin rakétákat semlegesít Askelón felett 2023. október 10-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A Libanonból érkező támadássorozat után az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását.

Az izraeli hadsereg mindenütt felkészült minden forgatókönyvekre, és továbbra is megvédi Izrael állam lakosait

– hangsúlyozta a szóvivő.

Andrea Tenenti, a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szóvivője az al-Arabi al-Dzsadíd című arab újságnak nyilatkozva azt mondta: a misszió 17 évi szolgálata veszhet kárba a mostani konfliktusban.

Az izraeli hadsereg közzétette kedden további harminckét olyan katona nevét, aki az elmúlt napokban esett el harcban, köztük annak a kettőét, aki hétfőn halt meg a libanoni határon át behatoló iszlamista fegyveresekkel vívott összecsapásban.

A Hamász fegyveresei által a Gázai övezetből elindított egyik rakéta az Izrael által megszállt, zömmel palesztinok lakta Ciszjordániában csapódott be, és egy palesztin halálát okozta

– közölték a palesztin mentők.

Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a Gázai övezetből indított palesztin rakétákat semlegesít Askelón felett 2023. október 10-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

A polgári védelem utasításai alapján nem lesz tanítás Izraelben a következő napokban. Az ország déli, Gázai övezethez közeli részein, valamint az északi határnál lévő térségeiben csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak az emberek, ahol van megfelelő óvóhely, de ott is érvényes az a szabály, hogy a dolgozók nagy számban nem gyűlhetnek össze egy helyen.

Több nyugati országban is voltak Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások (videó)

Több nyugati országban is voltak az utóbbi napokban Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása miatt helyi médiabeszámolók szerint.

A Samidoun palesztin radikális nemzetközi hálózat németországi ága a hétvégén megmozdulást tartott Berlin-Neuköllnben, és ezen ünnepelte a Hamász Izrael elleni támadását. A szervezet hétfő este az észak-rajna- vesztfáliai Duisburgban is tartott egy hasonló demonstrációt, amelyen amelyen száz-száztíz fő vett részt. Ezzel egy időben a zsidó állam melletti szolidaritás jegyében mintegy hatvanan gyűltek össze a közelben. A tüntetők és az ellentüntetők között összecsapások törtek ki Duisburgban, továbbá a Samidoun követőinek részéről néhányan a helyszínt biztosító rendőrökre - illetve a rendőrség közlése alapján a Die Welt című lap forgatócsoportjára - is rátámadtak. 

A beszámolók szerint csak a komoly hatósági jelenlétnek volt köszönhető, hogy a helyzet nem vált tömeges incidenssé. A hatóságok két palesztinpárti tüntetőt őrizetbe vettek, kedden pedig a német hatóságok letartóztatták Masaab Abu Attát, a Samidoun németországi csoportjának egyik tagját.  

A Samidoun szerdára is hirdetett egy demonstrációt, ismét Berlin-Nauköllnbe, 250 fő részvételével. A szervezet hasonló demonstrációit tavasszal betiltotta a rendőrség, mert azokon lázító és antiszemita jelszavak, erőszakos kitörések és az erőszak dicsőítése voltak várhatók.

A Samidoun, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata, egy 2012-ben létrehozott szervezet, amely saját meghatározása szerint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd. Vezetője Khaled Barakat, akinek magas beosztása van a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetben is. A PFLP-t Izrael és egyebek között az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Az izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben szintén Berlin-Neuköllnben a tettlegességig fajuló jelenet zajlott le egy középiskolában október 9-én: az Ernst Abbe Gimnáziumba egy 14 éves diák palesztin zászlót lobogtatva érkezett. Egy 61 éves tanár kérdőre vonta. Beszélgetésük tartalma nem pontosan ismert, de egy mobiltelefonos videofelvételen az látható, hogy szóváltásukba egy 15 éves diák is bekapcsolódott, végül a jelenet odáig fajult, hogy a tanár arcon ütötte az egyik diákot, aki erre hasba rúgta a tanárt, utóbbi a földre esett. Az ügyben érintettek ellen rendőrségi eljárás indult.

Ugyancsak 9-én Berlin-Marzahnban több család vált gyűlölet-bűncselekmény áldozatává egy játszótéren. A rendőrségi beszámoló szerint egy ismeretlen férfi antiszemita szidalmakkal illette a Mehrower Allee egyik udvarán játszó gyerekeket és szüleiket, és leköpte egy bevándorló gyökerű család tagjait. A gyanúsított náci karlendítéssel üzent, kézmozdulattal lövést szimulált feléjük, majd elsétált. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Szombaton a Die Welt forgatócsoportját Neuköllnben egy arab származású férfiakból és egy nőből álló csoport megfenyegette és arra kényszerítette, hogy törölje felvételeit, amelyeken a Hamász-támadásra adott berlini utcai reakciók szerepeltek.

Ausztriában nagy felháborodást keltettek az ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint a szombati palesztinpárti megmozdulások. A bécsi Ballhausplatzon, ahol az osztrák kancellár hivatalára a szolidaritás jegyében kitűzték az izraeli zászlót, a tüntetők palesztin zászlókat lengettek.

A rendőrség a vasárnapi közlemény szerint „tudatában van” e felvételek megjelenésének és „számos egyéb incidensnek” is, és ezek nyomán erősítette járőrtevékenységét London egyes városrészeiben, azzal a céllal, hogy „látható” legyen a jelenléte ezekben a negyedekben.

Vizsgálatot indítottak kedden az ausztrál hatóságok, mert a sydneyi operaház előtt egy kis csoport palesztinbarát tüntetést tartott, és egy videofelvétel tanúsága szerint nagyon úgy fest, hogy antiszemita szlogeneket skandáltak.

Hétfőn nagyjából ezer ember palesztinokat támogató demonstrációt tartva végigvonult Sydney belvárosától az operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki.

Az operánál történtekről egy egyelőre nem igazolt hitelességű videofelvételt osztott meg az Ausztrál Zsidó Szövetség, amelyen az látható, hogy egy kis csoport világítópatronokat gyújt meg, és azt kiabálják: „gázosítsátok el a zsidókat!”. A felvételt a Sky News is közzétette.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden rettenetesnek minősítette ezeket az eseményeket.

Így próbálták megvédeni a Hamász fegyvereseitől a fesztiválozókat (videó)

A Daily Mail osztotta meg azt a videót, amely azt mutatja, hogy a könnyen felfegyverzett izraeli biztonságiak és helyi rendőrök megpróbálták feltartóztatni a Hamász fegyvereseit a Nova zenei fesztivál közelében lévő úton.

A felvételen az látható, ahogy a rendőrök és a biztonságiak hogyan kerültek tűzharcba a Hamász fegyvereseivel, miközben megpróbálták megvédeni a fesztiválozókat – írja a Mandiner.

A támadásban a Hamász fegyveresei végül 260 embert lőttek agyon.

Harminc elrejtőzött embert szabadított ki egy izraeli kommandó egy kibucban

Harminc elrejtőzött embert szabadított ki egy izraeli kommandó hétfő este az Ejn Haslosa kibucban, az illetők a Hamász fegyveresei támadásának kezdete óta, vagyis három napon át voltak a rejtekhelyen – jelentette az izraeli média.

Az eddig eltűntként nyilvántartott emberek közül tizenhatan izraeliek, tizennégyen pedig thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkások. Ez a kibuc a Gázai övezet déli határához és az egyiptomi határhoz közel található.

A hadsereg közlése szerint az eltűntek felkutatására megalakított parancsnokságot hétfő este értesítették az elrejtőzött csoport létezéséről. Menesztettek értük egy kommandót, amely meg is találta és biztonságos helyre vitte őket. Az ad hoc parancsnokságot közösen hozta létre a Sin Bet belbiztonsági szolgálat, a rendőrség, több minisztérium és a kibervédelmi szolgálat.

Izraeli rendőrség készenlétben Askelon közelében 2023. október 8-án
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

Kedd délután is voltak összecsapások az izraeli erők és Hamász-fegyveresek között a Gázai övezet északi részének szomszédságában, miután az iszlamista szervezet négy embere a Földközi tenger felől behatolt a tengerparti Zikim kibucba. Az izraeli hadsereg felszólította a még a kibucban tartózkodó civileket, hogy zárkózzanak be otthonukba, majd átfésülték a területet, és megölték a négy fegyverest – közölték hivatalosan.

A Hamász fegyveresei az övezetből kedd délután ismét rakétazáport zúdítottak Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban ismét megszólaltak a légoltalmi szirénák.

Ezer fölé emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma

Szombat óta legkevesebb 1008 izraeli halt meg – közölte Izrael amerikai nagykövetsége. Tájékoztatásuk szerint emellett 3418 a sérültek száma.

Izrael ENSZ-nagykövete információt adott a Gázai övezetbe hurcolt túszokról is. Gilad Erdan szerint 100 és 150 között lehet a Hamász által fogvatartott izraeli civilek száma.

A palesztin támadásban elesett Juval Ben Jaakov izraeli katonát temetik a dél-izraeli Kfar Menahem kibucban 2023. október 9-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Izraeli arab vezető a Hamásznak: Engedjétek szabadon a nőket és a gyerekeket

Engedjék szabadon a nőket, a gyerekeket, és az időseket – kérte a Hamászt az izraeli arab párt vezére.

Manszúr Abbász az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: 

Az iszlám értékek azt parancsolják, hogy ne zárjunk be nőket, gyerekeket és idős embereket. Ez egy humanitárius akció, amelyet azonnal meg kellene tenni.

A Hamász megfenyegetett egy 130 ezres izraeli várost

Izrael Gáza elleni műveleteire válaszul a Hamász megfenyegette a közép-izraeli Askelón lakóit – adta hírül a Mandiner.

Az Al-Kasszam Brigádok Telegram-bejegyzésükben azt írták, hogy a Gázai övezettől északra fekvő város lakóinak helyi idő szerint 17 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) kell elhagyniuk Askelónt.

Askelón, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban kigyulladt jármûvek lángolnak az izraeli Askelónban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi
Fotó: Atef Szafadi

Kreml: Moszkva részt vesz a rendezés módjának keresésében

Oroszország továbbra is szerepet fog játszani a palesztin-izraeli konfliktus rendezési módjainak keresésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Elmondta, hogy Oroszországnak régóta fennálló történelmi kapcsolatai vannak a palesztinokkal, amelyeket "egyebek között magas szinten is" folytat. Emellett kapcsolatai vannak Izrael Állammal is, amellyel nagyon sok minden összeköti, mindenekelőtt az ott élő számos orosz "honfitárs".

A kapcsolattartást folytatjuk, és részt veszünk minden, sajnos kisszámú olyan formátumban, amely közös alapot keres a rendezéshez

– nyilatkozott a szóvivő.

Szándékunkban áll további erőfeszítéseket tenni, és folytatni a szerepvállalást a rendezés keresésében

– tette hozzá.

Peszkov, Dmitrij
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten 
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nap folyamán fogadja Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfőt.

Peszkov elmondta, hogy Oroszország egyebek között amiatt is folytatja a kapcsolattartást a palesztinokkal, mert a hírek szerint orosz állampolgárokat is túszul ejtettek.

A szóvivő „abszolút minden alapot nélkülözőnek” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt az állítását, miszerint Oroszország háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten. 

Egymástól „eltérő folyamatnak” nevezte az izraeli és az ukrajnai válságot. Megfogalmazása szerint a Közel-Keleten „egy régóta tartó konfliktus” zajlik, amelynek „mély gyökerei vannak, sok mély ellentmondással”, és nem mindenki van már tisztában az árnyalatokkal a keletkezési okkal kapcsolatban.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás ügyében kijelentette, hogy "a Kremlnek nincs mondanivalója ezzel kapcsolatban".

Fennáll az eszkaláció, a destabilizáció veszélye, és ebben a helyzetben Moszkva, egyebek között a külügyminisztériumon keresztül, nagyon intenzív és szoros kapcsolatokat tart fenn az összes érintett féllel

– jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak.

Kijev: több száz ukrán rekedt Izraelben és a Gázai övezetben

Kijev információi szerint mintegy 450 ukrán állampolgár rekedt a harcok miatt Izraelben és a Gázai övezetben – mondta el Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő egy keddi tévéműsorban.

A diplomata pontosította, hogy ennyi állampolgár lépett eddig kapcsolatba az ukrán műveleti stábbal.

Ami azokat az ukránokat illeti, akik felvették a kapcsolatot a műveleti stábbal, mert nem tudták elhagyni Izraelt a járatok törlése miatt, ők körülbelül háromszázan vannak Izrael területén, 150-en pedig a Gázai övezetben. Utóbbiak jelezték, hogy távozni szeretnének

– fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy három ukrán veszíthette életét, közülük kettő Izraelben, egy a Gázai övezetben. Egyelőre a külügyminisztérium két ukrán nő halálhírét erősítette meg, a harmadikról szóló információkat még ellenőrzik.

Nyikolenko kiemelte, hogy három nap alatt állították fel a térségben rekedt ukránok megsegítésére létrehozott a műveleti központot, amely ez idő alatt több mint hétszáz állampolgári megkeresést dolgozott fel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben értekezett az ukrán titkosszolgálatok vezetőivel és diplomatákkal az izraeli, valamint általában a közel-keleti helyzetről. 

A rendelkezésre álló, nagyon egyértelmű információk alapján Oroszország érdekelt abban, hogy háborút szítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és a szenvedés új forrása gyengítse a világ egységét, szakadásokat és ellentmondásokat okozzon, és ezáltal segítsen Oroszországnak elpusztítani a szabadságot Európában. Látjuk, hogy az orosz propagandisták örvendeznek. Látjuk, hogy Moszkva iráni barátai egészen nyíltan segítik azokat, akik megtámadták Izraelt. Mindez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint amit a világ jelenleg érzékel. A múlt világháborúi pontosan a helyi agressziókból robbantak ki

– fogalmazott Zelenszkij hétfő este a Telegramon közzétett üzenetében. 

Az elnök leszögezte: 

Tudjuk, hogyan kell ellensúlyozni ezt a fenyegetést, és készülünk a megfelelő lépésekre.

Ingyenes roamingot biztosít Izraelben tartózkodó előfizetőinek a Vodafone és a DIGI is

A 4iG csoporthoz tartozó Vodafone Magyarország és a DIGI nem számít fel roaming díjat Izraelben tartózkodó lakossági, vállalati és feltöltőkártyás ügyfeleiknek – közölték a szolgáltatók kedden az MTI-vel. A díjmentes roaming visszamenőleg, október 7-től érvényes. A havidíjas előfizetéseknél az SMS-, adat- és hívásforgalomra vonatkozó roaming díjakat október 7-től október 31-ig a havi számlákban írják jóvá.

A feltöltőkártyás ügyfeleket az október 7-től október 31-ig terjedő izraeli SMS- és hívásfogalmomra vonatkozó roaming díjak esetében utólagos jóváírással kompenzálják – olvasható a közleményben.

Korábban már a Magyar Telekom is jelezte, hogy az október 6. és 31. között az Izraelben tartózkodó havidíjas ügyfelei roaming-díját (beleértve az alapdíjas hanghívásokat, SMS-eket, MMS-eket és a mobilinternet forgalmat) teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja.

A békési nő egy turistacsoport vezetőjeként élte át az Izraeli támadást

Bodoczki Zsanett többedmagával élte át a Hamász hétvégi terrorakcióját: a rakéták egy része tőlük nem messze csapódott be. Nagy nehézségek árán, idegfeszítő órák után a kormány segítségével térhettek haza Magyarországra – írja a Beol.

Semmilyen előjele nem volt a Hamász támadásának, előző este még minden rendben volt, együtt volt a csapat a hotelban, majd szombaton reggel 6 óra 20-kor megtörtént a váratlan agresszió, a tragédia

 – mondta a csoport vezetője, majd hozzátette, hogy:

 a történtek teljesen váratlanul értek mindenkit, Izrael sem számított a Hamász támadására, aminek következtében megdöbbentő állapotok alakultak ki.

A békési nő részletes beszámolója IDE KATTINTVA olvasható!

Nemzeti egységkormányt alakítanak Izraelben

Az izraeli kormánykoalícióban részt vevő jobboldali és ultraortodox pártok vezetői nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt keddi tárgyalásukon – jelentette a közszolgálati rádió.

A koalíció pártjainak vezetői egyhangúlag beleegyeztek a vészhelyzeti nemzeti egységkormány felállításába, és megbízták Netanjahut a nagykoalíció létrehozásával. A jobboldali Zsidó Erő nevű pártot vezető Itamár Bengvír nemzetvédelmi miniszter ugyanakkor tiltakozott az ellen, hogy az új pártok belépésével átalakítsák a biztonságpolitikai kabinetet. Korábban a közvélemény-kutatások szerint már hónapok óta az ország legnépszerűbb pártjának számító, Beni Ganz vezette centrista Nemzeti Tábor nevű párt kifejezte szándékát a csatlakozásra. Nem kértek miniszteri tárcákat, de a katonai lépésekbe történő érdemi beleszólás érdekében új biztonságpolitikai kabinet felállítását sürgették részvételükkel.

Gideon Szaár, a Nemzeti Tábor egyik vezetője a katonai rádiónak kedd reggel azt mondta, hogy a vészhelyzeti kormány felállítása Netanjahutól függ.

Az első naptól fogva hangsúlyoztuk háborús készenlétünket, nem szabtunk feltételeket, és nem kértünk semmit, csak hogy lehetőségünk legyen befolyásolni a háborús döntéshozatali folyamatokat, és ehhez ragaszkodunk. Ha nincs rá készség, akkor nem fog megtörténni, és ebben az esetben kívülről adunk garanciákat a kormánynak

– mondta Szaár.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az új közel-kelet jelentésű felirattal ellátott térképen húz kiemelővel vörös vonalat, miközben az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 22-én
Fotó: Richard Drew / Forrás: MTI/AP

A másik centrista párt, a Van Jövő (Jes Atíd) frakciójának egyik vezetője hétfőn azt közölte, hogy csak akkor lépnek be a háborús koalícióba, ha Netanjahu időlegesen elveszi Bengvírtől a nemzetbiztonsági, Becalel Szmotricstól pedig a védelmi tárcát. Korábban azt is követelték, hogy Bengvír és Szmotrics ne lehessenek a kormány tagjai, de ettől a feltételtől elálltak.

Négy magyar artistát is kimenekítettek Izraelből

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ azonnal a tornászok segítségére sietett és a külügyminisztériumi bejelentést tett és konzuli segítséget kért a négy artistának, akik ez idő tájt épp Izraelben tartózkodtak. Magyarország Külügyminisztériuma intézkedett, mentesítő járatot indított a régióból – adta hírül a Magyar Nemzet.

– írták a Facebookon, jelezve, hogy bár nehéz órákat éltek meg, végül mind a négy artista, Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát is épségben hazatért.

Az amerikai és az izraeli külügyminiszter Izrael amerikai támogatásról tárgyalt

Az Izraelnek nyújtandó amerikai támogatásról tárgyalt Antony Blinken amerikai és Eli Kohen izraeli külügyminiszter – tudatta az amerikai külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.

Antony Blinken megerősítette, hogy erőfeszítéseket tesznek az összes túsz azonnali szabadon bocsátása érdekében

 – áll a közleményben.

Antony Blinken Visit Mexico For 'High Level Dialogue On Security' Between Mexico - USA
Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2023 október 5-én 
Fotó: AFP / NurPhoto

Az amerikai külügyminiszter tárgyalást folytatott Catherine Colonna francia külügyminiszterrel is, akivel újfent egyetértettek abban, hogy elítélik a Hamász Izrael elleni támadásait – áll a tárca külön közleményében.

ENSZ-főbiztos: a polgári lakosságot veszélyeztető ostromot és a túszejtést is tiltja a nemzetközi jog

A nemzetközi jog szerint tilos minden olyan ostromzár, amely a polgári lakosságot veszélyezteti, és a nemzetközi jog a túszejtést is tiltja

 – szögezte le kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Hamász által elkövetett „borzasztó mészárlásokkal” és az izraeli válaszlépésekkel összefüggésben.

Közleményében Volker Türk felhívta a figyelmet arra, hogy a Gázai övezetben polgári létesítményeket, köztük iskolákat is támadás ért, és civil áldozatokról is tudni.

Minden, a civil lakosság szabad mozgását és az áruforgalmat korlátozó, blokád kialakítását célzó döntést alá kell támasztani katonai indokokkal, máskülönben kollektív büntetésről van szó

– jelentette ki.

Izraeli légitámadás áldozatait temetik Gázában 2023. október 9-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

A főbiztos mély megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot „a palesztin fegyveres csoportok tagjai által elkövetett borzasztó mészárlásokkal” kapcsolatban is és felszólította e csoportokat, engedjék el foglyaikat, mégpedig azonnal és feltétel nélkül.

A nemzetközi jog a túszejtést is tiltja

– figyelmeztetett.

Közleményében Türk egyúttal felszólította a világ országait,

tegyenek meg mindent a feszültség csökkentésére Izraelben és a megszállt területeken.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) humanitárius folyosó megnyitását sürgette, a felszólításhoz pedig csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. 

A WHO emellett bejelentette, hogy kifogytak az övezetben az egészségügyi készletei, valamint a kórházak túlzsúfoltságára figyelmeztetett, kiemelve, hogy az intézményeknek sürgős segítségre van szükségük.

A szervezet egyik szóvivője Genfben azt közölte, hétfő délutánig 13 kórházat ért támadás és hat egészségügyi dolgozó vesztette életét, négyen pedig megsebesültek.   

Ali Hamenei: Irán nem vett részt az Izrael elleni támadásban

Kezet csókólunk azoknak, akik a cionista rezsim elleni támadást megszervezték

– mondta Ali Hamenei ajatollah a támadás utáni első televíziós beszédében, amelyben üdvözölte az izraeli hadsereg és a hírszerzés „kiheverhetetlen vereségét”.

Hamenei a támadást „pusztító földrengésnek” nevezte, amelyet elmondása szerint nem lesz könnyű helyrehozni, a katasztrófáért pedig az izraeli vezetést tette felelőssé.

Irán régóta támogatja a Gázai övezetet irányítása alatt tartó Hamászt.

Izrael a keddi nap folyamán bejelentette, hogy újból ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát és elaknásítja azokat a területeket, ahol a fegyveresek a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték a hétvégi támadások során.

Mi az oka annak, hogy csődöt mondott az izraeli Vaskupola és a védelmi rendszer?

Szombat hajnalban rakétaesőre ébredtek az izraeliek, a Gázai övezetből több száz rakétát indítottak a környező települések ellen. Már az első jelentések is sikeres találatokról és halálos áldozatokról szóltak, ezért úgy tűnhetett, a Vaskupola védelmi hálóján lyukat találtak. Leszerepelt volna a korábban sokszor bizonyított izraeli rakétaelhárító rendszer –teszik fel a kérdést a Magyar Nemzet cikkében.

A palesztinok már 2021-ben, az úgynevezett „rakétaháborúban” próbálkoztak azzal, hogy túlterhelik a Vaskupolát. Két évvel ezelőtt néhány nap leforgása alatt közel ötezerszer nyitottak tüzet, a terrorszervezetek azzal számoltak: ha megfelelő mennyiségben és gyorsasággal lőnek, akkor előbb-utóbb rést találnak a pajzson.

Ebben a versenyfutásban kulcsfontosságú tényező az idő, hiszen az izraelieknek olykor 15–90 másodpercük van óvóhelyre húzódniuk. Már akkor bebizonyosodott, hogy tökéletes védelem nem létezik, de a hivatalos jelentések szerint a Vaskupola 90 százalék fölötti hatékonysággal dolgozott.

A védelmi rendszerről és Izrael korábbi konfliktusairól ITT olvashat!

Hamász: sem Irán, sem a Hezbollah nem vett részt az Izrael elleni akcióban, de szükség esetén segítenek

Az Izrael ellen indított akcióról csak a Hamász iszlamista szervezet maroknyi parancsnoka tudott, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah nem vett részt benne, de „csatlakoznak a harchoz, ha Gáza ellen népirtó háború indul” – közölte Ali Barake, a Hamász legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja.

Barake az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy

a műveletet mintegy féltucatnyi Hamász-vezető tervezte, és még a szervezet legszorosabb szövetségeseit sem tájékoztatták arról, hogy mi készül. Tagadta, hogy Irán részt vett volna a tervezésben vagy előzetesen jóváhagyta volna az akciót.

Nem sokkal korábban John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy bár „bizonyos fokú összejátszás” van Irán és a Hamász között, Washingtonnak nincs bizonyítéka arra, hogy Irán közvetlenül részt vett volna az Izrael elleni akció tervezésében, kivitelezésében vagy végrehajtásában.

Valamivel később Charles Q. Brown amerikai vezérkari főnök óva intette Iránt, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba.

Szeretnénk nagyon világos üzenetet küldeni. Nem akarjuk, hogy ez a konfliktus kiszélesedjen, és azt szeretnénk, hogy ez az üzenet kristálytisztán érthető legyen Irán számára

– szögezte le Brown, aki a Hamász tetteit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terrortámadásaihoz hasonlította.

Barake tagadta azt is, hogy a művelet céljai között szerepelt volna az izraeli–szaúdi kapcsolatok rendezésének kisiklatása. Elmondta azt is, hogy az akciót több mint egy éven át készítették elő. Mint mondta: azért követték el a támadást, mert az izraeli kormány tagjai „provokatív” látogatásokat tették muszlim szent helyeken és egyre fokozták a nyomást a fogva tartott palesztinokon, emellett úgy tudják, hogy a Hamász vezetőinek likvidálására készülnek.

A Hamász-vezető elmondása szerint őket is meglepte, hogy mit sikerült végrehajtaniuk az Al-Aksza vihar névre keresztelt műveletben. Mint mondta: arra számított, hogy Izrael visszaveri vagy jelentősen akadályozza a Hamász fegyvereseinek akcióit. „Minket is meglepett ez a nagy összeomlás” – foglamazott Barake.

Barake szerint a Hamász 40 ezer harcossal rendelkezik, akik közül eddig csak mintegy kétezren vettek részt a harcokban. Leszögezte, hogy az iszlamista szervezet készen áll akár egy elhúzódó konfliktusra is.

Kitért arra is, hogy a túszokat arra akarják felhasználni, hogy elérjék az izraeli börtönökben fogva tartott összes arab elengedését, és az Egyesült Államokban a szervezet támogatása miatt elítéltek szabadon bocsátását.

Izrael biztosította a gázai határt

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték.

Az izraeli katonaság szóvivője, Daniel Hagari. arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe. Ugyanakkor úgy vélik, hogy még lehetnek bujkáló terroristák Izrael területén.

Az izraeli légierő több mint kétszáz célpontot lőtt a Gázai övezetben hétfő éjjel. Köztük egy fegyverraktárként szolgáló mecsetet, egy lakást, melyet az iszlamista Hamász egyik rakétákat lövő osztaga birtokolt, a terrorszervezet használta sokemeletes épületet,  és egyéb katonai létesítményeket.

Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élő palesztinoknak, hogy hagyják el a Gázai övezetet Egyiptom irányába az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború idejére.

 A rafahi átkelő még nyitva van. Aki távozni tud, annak azt javaslom, hogy hagyja el a területet

– mondja Richard Hecht alezredes külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésében. Az izraeli hadsereg már 123, a szombaton kezdődő terrortámadás óta elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. Kedden a katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában.

Az izraeli polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy készítsék elő óvóhelyeiket a három napos túlélésre. Fejenként és naponta három liter vizet, száraz élelmet, elemmel működő világítást, figyelmeztetésekhez és híradásokhoz  elemmel-akkumulátorral működő rádiót és  mobiltelefont, gyógyszereket és elsősegély csomagot, személyes iratokat, készpénzt, ha van, csecsemők és állatok ellátásához szükséges dolgokat kell elhelyezni a védett szobákban, óvóhelyeken.

Azután, hogy Izrael bejelentette a Gázai övezet „totális blokádját” Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn is megszólalt. Ekkor ismeretette, hogy Izrael sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Netanjahu: nemzedékek emlékeznek majd az izraeli válaszra

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki hétfő esti televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció „éppen csak elkezdődött”.

Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, generációk emlegetik majd

– fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki.

„Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják”

– szögezte le az izraeli miniszterelnök.

A Hamász a túszok kivégzésével fenyegetőzik

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival.

Abu Obejda leszögezte:

ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael

egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg.

Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben.

Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint – tette hozzá az OCHA.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja „rendkívüli katasztrófát” okozhat az övezetben. „A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése” – közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet „totális blokádját”, leszögezve,  hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Az ENSZ adatai szerint folytatódik a Gázában élők menekülése: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el az palesztin területen lévő iskoláiban.

Joe Biden: emelkedett az amerikai halottak száma

Az Izrael ellen indított támadásnak már legkevesebb tizenegy amerikai áldozata van – közölte Joe Biden amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében.

A Fehér Ház honlapján megjelent elnöki tájékoztató szerint az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek. Biden hozzátette:

kormányának tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk, illetve hollétük megállapítása érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal.

Valószínűnek nevezte, hogy amerikaiak is vannak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által foglyul ejtett emberek között, és kormánya túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt.

Hozzátette, hogy az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgárok számára a külügyminisztérium konzuli támogatást biztosít, és frissítette a biztonsági figyelmeztetés szintjét. Akik el akarják hagyni az országot, azok számára a kereskedelmi repülőjáratok és a szárazföldi útvonalak is elérhetőek – hívta fel a figyelmet az elnök.

A közleményben Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael elválaszthatatlanok, és megismételte: az Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy Izrael rendelkezzen minden eszközzel, amire az ország és polgárainak védelméhez szüksége van.

Kormányzati illetékesek azt is közölték, hogy Joe Biden egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok közeli szövetségeseinek vezetőivel, köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország vezetőivel.

Joe Biden közleménye azt követően jelent meg, hogy a Fehér Házat éles bírálatok érték, amiért hétfőn, a szövetségi ünnepre hivatkozva nem tervezett nyilatkozatot adni.

Az izraeli háborús helyzettel kapcsolatban a republikánusok hétfőn megismételték, hogy Irán közvetlen segítséget nyújtott a Hamásznak abban, hogy a Gázai övezetből szombaton elindíthassa a támadását izraeli civilek ellen.

Az Irán rendelkezésére bocsátott összeggel kapcsolatban Anthony Blinken külügyminiszter hétfőn egy interjúban úgy reagált, hogy a pénzről szóló döntés nincs összefüggésben a Hamász támadásával, mert Teherán mindig is nyújtott támogatást fegyveres szervezeteknek. A külügyminiszter szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Irán közvetlenül támogatta volna a Hamász támadását.

Ez történt hétfőn:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában