Ukrán válság

2024.01.09. 05:56

Szergej Sojgu: Moszkva következetesen el fogja érni a „különleges hadművelet” célját

685. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter

Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Orosz kormány pool/Dmitrij Asztahov

Fotó: Dmitrij Asztahov

Orosz védelmi miniszter: a hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé

A hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé az ukrajnai háborúban, és Moszkva következetesen el fogja érni a „különleges hadművelet” célját – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy, az orosz hadsereg parancsnokaival kedden megtartott online konferencián.

A tárcavezető szerint az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

Nyugati kurátorainak sugalmazására a kijevi rezsim továbbra is mészárszékre küldi katonáit, és igyekszik megtalálni minden lehetőséget arra, hogy feltöltse az ukrán hadsereg sorait. Ez nyilvánvalóan nem változtat a helyzeten az érintkezési vonal mentén, csak meghosszabbítja a katonai konfliktust

– fogalmazott.

Sogju a parancsnokokkal folytatott tanácskozáson a 2024-es év egyik legfontosabb feladatának nevezte az orosz nukleáris triád legmagasabb szintű harckészültségének fenntartását. Az ígérte, hogy az orosz hadsereget és a haditengerészetet továbbra is a legfejlettebb fegyverekkel fogják felszerelni, beleértve a mesterséges intelligencián és új fizikai elveken alapuló eszközöket.

Megszakadt az áramellátás több mint ezer ukrajnai településen a zord időjárás miatt

Ukrajnában a napok óta tartó zord téli időjárás miatt 1025 településen megszakadt az áramellátás – közölte az ukrán energetikai minisztérium kedden a Telegram közösségi oldalon.

A viharos szél és a vezetékek eljegesedése miatt az áramkimaradás leginkább a keleti dnyipropetrovszki régiót, a déli Odessza és Mikolajiv megyéket, valamint az ország középső részében lévő kirovohradi területet sújtja.

A közlemény szerint a dnyipropetrovszki régióban 324 településen csaknem 29 ezer fogyasztó van áramellátás nélkül. Odessza megyében 268, a mikolajivi régióban 215, a kirovohradiban pedig 146 településen nincs áramszolgáltatás. Ezen felül áramkimaradások sújtják Zaporizzsja megye 59 települését, a herszoni régióban 14, Csernyihiv megyében kilenc és Csernyivci megyében nyolc települést.

A tárca kiemelte, hogy az érintett régiókban éjjel-nappal dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai, a kárelhárítást azonban jeges útszakaszok nehezítik.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai igazgatásának vezetője a Telegramon arról is tájékoztatott, hogy a fagyok miatt meghibásodtak a lakosságot vízzel ellátó generátorok a megyeszékhely körzetében. A probléma különösen a Herszon melletti Antonyivka települést érinti, amelyet az orosz erők folyamatosan ágyútűz alatt tartanak, így ott lehetetlen a javítási munkálatokat elvégezni 

– írta a városvezető.

Ukrán parancsnok: pár nap alatt csaknem harminc orosz katona került hadifogságba

Az elmúlt három nap során az ukrán erők csaknem harminc orosz katonát fogtak el a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) – közölte Olekszandr Tarnavszkij, a térségben szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka kedden a Telegramon.

A parancsnok hozzátette, 

hétfőn az orosz hadsereg légicsapást nem hajtott végre a szektorhoz tartozó területek ellen, de a térségre az oroszok öt rakétacsapást mértek, és 452-szer lőtték az ukrán erőket rakéta-sorozatvetőkkel, továbbá 37 katonai összecsapás volt a szemben álló csapatok között.

 Tarnavszkij hangsúlyoza, hogy az ukrán katonák rendületlenül tartják a védelmet, és bizonyos irányokban aktív műveleteket hajtanak végre. 

Az elmúlt 24 órában 375 orosz katonát és 21 katonai felszerelést semmisítettek meg, beleértve két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy tüzérségi rendszert és kilenc drónt

 – fejtette ki a parancsnok.

Az ukrán különleges erők sajtószolgálata arról számolt be a Telegramon, hogy csapataik megsemmisítettek egy orosz TOSZ-1A "Szolncepjok" nehézlángszóró- és termobárikus rakéta-sorozatvetőt a déli országrészben.

A Dnyipropetrovszki területi közigazgatás által közreadott képen lángoló épület egy becsapódás helyszínén 2024. január 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a terület székvárosát, Dnyiprót 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás/Dnipropetrovsk Regional State Administration handout

Szerhij Tyurin, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy a hétfői masszív orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma háromra nőtt a régióban. Hozzátette, hogy a mentést végzők befejezték a romok eltakarítását. Az ország többi részéből nem jelentettek halálos áldozatokat a hétfői rakétatámadást követően.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők keddre virradó éjjel nehéztüzérséggel ágyúzták a régióban lévő Marhanec várost. Károk keletkeztek egy ötszintes lakóépületben, de senki sem sérült meg.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 366 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit és hat tüzérségi rendszert.
 

Észtország négy éven át a bruttó hazai termékének 0,25 százalékát adja katonai célokra Ukrajnának

Észtország a következő négy évben a köztársaság éves bruttó hazai termékének (GDP) 0,25 százalékát kitevő katonai támogatást nyújt Ukrajnának – számolt be helyi közmédia Kaja Kallas észt miniszterelnökre hivatkozva.

Az ERR hírportál szerint a kormányfő az Állami Védelmi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: "Észtország a GDP 0,25 százalékát fogja kiutalni a következő négy évben".

A politikus szólt arról, hogy Észtország 2022 óta közel 500 millió euró értékben nyújtott katonai segélyt Kijevnek, ami a GDP-jének nagyjából 1,4 százaléka. Hozzátette, hogy 

a jövőben Észtország évente 14 millió eurót tervez elkülöníteni Ukrajna újjáépítésére.

Zelenszkij: Ukrajna nem hagyja válasz nélkül a legutóbbi orosz csapásokat

Ukrajna nem fogja válasz nélkül hagyni Oroszország legutóbbi súlyos csapásait - közölte hétfő esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

   A terrorállam határozottan meg fogja érezni a válaszunkat"

– mondta.

Hétfőn reggel Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna több területe ellen, a légicsapások számos lakó- és ipari létesítményben károkat okoztak, többen meghaltak és sokan megsebesültek. Támadások érték Harkiv, Zaporizzsja és Hmelnickij megyét, valamint Zelenszkij szülővárosát, Krivij Rihet is.

Az ukrán államfő üzenetében elmondta azt is, hogy a következő hetekben újabb tárgyalásokat fog folytatni Ukrajna nemzetközi partnereivel az ukrán légvédelem megerősítéséről.

Több lépést is teszünk majd, és bizonyos vagyok abban, hogy meg tudjuk erősíteni országunkat, a légvédelmet és a drónokkal kapcsolatban folytatott együttműködésünket a partnereinkkel

– fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán légierőtől származó információk szerint Ukrajnának nincs elegendő irányítható légvédelmi rakétája. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője azt mondta, tetemes készleteket használtak fel a három legutóbbi orosz támadás során.

Több mint kilencezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2024. január 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4626 fő lépett be.

A román-magyar határszakaszon belépők közül 5006 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Svédország csapatokat küld Lettországba

Bár Svédország NATO-csatlakozása még nem teljes, a kormány jelezte, hogy kész hozzájárulni a NATO elrettentő erejéhez és a balti országok védelméhez.

Légiriadót rendeltek el Harkivban

Helyi idő szerint hajnali fél öt körül légiriadót hirdettek Harkiv területen - jelentette az ukrán légierő. 

A hétfői eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában