Különadó

2024.04.05. 20:39

Gyürk András: lelepleződött a brüsszeli kettős mérce a német földgázadó ügyében

Lelepleződött a brüsszeli kettős mérce a német földgázadó ügyében, az Európai Bizottság ugyanis elismerte, hogy az ilyen és hasonló különadók aláássák az európai energiapiacot, azonban hatályba lépése után másfél évvel sem indít kötelezettségszegési eljárást - jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken.

MW

Gyürk András, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Gyürk András az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság nevében Kadri Simson energiaügyi biztos nemrég válaszolt a német földgáz különadóval kapcsolatban benyújtott kérdésére. 

Az EP-képviselő hangsúlyozta: 

az uniós biztos ugyan elismerte, hogy az intézkedés megdrágíthatja a V4-országok és Ausztria gázbeszerzését, az Európai Bizottság mégsem lép az ügyben. 

Ezzel újfent nyilvánvalóvá vált Brüsszel kettős mércéje, a rezsicsökkentés bevezetése óta ugyanis folyamatosan támadják Magyarországot, amíg más országoknak a régió energiabiztonságát veszélyeztető intézkedéseivel szemben nem lépnek fel - hívta fel a figyelmet. 

Gyürk András emlékeztetett: 

Németország a 2022 októberétől földgázszállításra kivetett különadóját 2024-ben az eredeti érték háromszorosára emelte. 

"Ez egy barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megnehezíti a régió országai számára földgázellátásuk diverzifikációját, és aláássa versenyképességüket is. Ezért fordultunk kérdésekkel az Európai Bizottsághoz" - idézte fel a fideszes politikus. 

Közölte,

 az Európai Bizottság válaszában elismerte, hogy az ilyen és hasonló különadók aláássák az európai energiapiacot. 

A brüsszeli testület szerint a német intézkedés várhatóan megdrágítja a közép-európai országok, köztük Magyarország földgázellátását, azonban - mint rámutatott - az uniós bizottság a különadó hatályba lépése után másfél évvel sem indít kötelezettségszegési eljárást. 

"Ez az ügy a brüsszeli kettős mérce újabb példája. 

Az Európai Bizottság tíz éve támadja az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést, eljárásokat indít és uniós forrásokat fagyaszt be hetekkel a szuverenitás- és gyermekvédelmi törvények hatályba lépése után. Ezzel szemben nem tesz semmit más országok régiónk energiaellátását 18 hónapja megdrágító intézkedéseivel szemben. Ebből elég volt, Brüsszelben változásra van szükség" - tette hozzá Gyürk András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában