Merénylet

2024.04.13. 12:10

Több embert késsel megöltek egy ausztráliai bevásárlóközpontban, az elkövetőt lelőtték

Egy férfi szombaton egy forgalmas sydney-i bevásárlóközpontban késsel megölt hat embert, további nyolcat pedig megsebesített - közölte az ausztrál rendőrség. Az elkövetőt a rendőrség agyonlőtte, indokai egyelőre nem ismertek.

MW

Egy család elhagyja a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontot, miután 2024. április 13-án késelés történt Sydneyben

Forrás: AFP

Fotó: David GRAY

A hatóságok beszámolója szerint az elkövető a város keleti külvárosában, a Bondi Junction Westfield bevásárlóközpontban támadt a vásárlókra, és sokakat megsebesített késével. Közülük hatan később belehaltak sebeikbe. Öt halálos áldozat nő, az életben maradt sebesültek egyike egy 9 hónapos kisbaba - jelentette be Karen Webb, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke.

Rendőrök és mentők a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpont előtt
Fotó: David GRAY   / Forrás: AFP

Helyettese, Anthony Cooke korábban újságíróknak elmondta, hogy 

az elkövetőt egy rendőr lelőtte, miután feléje fordult és rá is kést emelt.

Cooke közölte azt is, hogy ismereteik szerint az elkövető egyedül cselekedett, és a veszélyhelyzet megszűnt. Az elkövető személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. A helyszínen nem találtak semmiféle indítékra vagy ideológiai háttérre utaló jeleket.

A terrorizmust felvető újságírói kérdésre adott válaszában Cooke elmondta, hogy az ügy jelenlegi fázisában semmit nem zárhatnak ki, de precíz és valószínűleg időigényes nyomozást fognak végezni. Webb később annyival módosította ezt a közlést, hogy egyelőre nem terrorcselekményként kezelik az ügyet.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a támadó válogatás nélkül támadt a békés vásárlók közé tartozó áldozataira. Az X közösségi oldalon tett bejegyzésben a kormányfő azt is kiemelte: "Együttérzünk a sebesültekkel, és köszönetet mondunk az őket ápolóknak, valamint a bátor rendőröknek és az elsősegélynyújtóknak".

Az intézkedő rendőr Cooke elmondása szerint nagyon gyorsan a helyszínen volt, és egyedül, gyorsan cselekedett "sok ember életét mentve meg ezzel".   

A news.com.au beszámolója szerint a bevásárlóközpontot több százan hagyták el, a környéken rendőrségi járműveket és mentőautókat lehetett látni. A környező utcákat különleges rendőri egységek vizsgálták át. A mentők és a rendőrség röviddel délután négy óra előtt kaptak riasztást.   

Egy szemtanú elmondta, hogy egy üzletben keresett menedéket, miután "egy vagy talán két lövést hallottunk, nem tudtuk mit tegyünk". Az üzlet alkalmazottai a menedéket keresőket egy hátsó helyiségbe vitték, amelyet magukra zártak, majd egy hátsó ajtón kiengedték őket.   

Az üzletközpontot bezárták, a hétvégén már biztosan nem fogad vásárlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában