Szponzorált tartalom

2020.12.28. 14:39

Fókuszban az esélyteremtés és az összefogás

A Tanítsunk Magyarországért mentorprogram idén már két éve segíti a megye 9 településének több mint 200 diákját álmai megvalósításában.

– A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorprogram, amelynek keretében egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7-8. osztályos tanulókkal, segítenek nekik élményeket szerezni, megszerettetik velük a szakmákat és felkészítik őket a középiskolában rájuk váró feladatokra – részletezte dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A társadalmi felzárkózást és érzékenyítést célzó komplex szakmai programhoz a Nyíregyházi Egyetem az elsők között kapcsolódott be, hiszen fontos célkitűzés a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése, a közösségépítés is. Megyénkben 9 településen, 208 általános iskolás tanulónak 44 egyetemi mentor mutatja meg, hogy milyen izgalmak és lehetőségek várják őket a településen túli világban, segíti őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és a végén elhelyezkedés a munkaerőpiacon.

Példamutató szerepvállalás

Papp Petra, a Nyíregyházi Egyetem diákja, a Tanítsunk Magyarországért program mentor nagykövete mindig is szeretett másoknak segíteni, illetve gyerekekkel foglalkozni, ezért is döntött négy évvel ezelőtt a pedagógus hivatás mellett, és ez motiválta, amikor elsők között csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Papp Petra, Nyíregyházi Egyetem

– Nagyon nehéz helyzetben vannak a gyerekek a hátrányos helyzetű településeken – fejtette ki Papp Petra. – Kiszakadni szinte lehetetlen, és a falvakban a munkaerő-piac is jóval kevesebb lehetőséget nyújt, mint egy városban. Így nem csak az a cél, hogy segítsük ezeket a gyerekeket, hanem hogy megismerjék a különböző lehetőségeket. Ez a nemes cél tovább erősítette bennem azt az érzést, hogy jelentkezzek.

Először egy felkészítő kurzuson kell részt venniük az egyetemistáknak, ahol sok tanácsot, segítséget kapnak a mentoráláshoz, melyért 30 ezer forint havi ösztöndíjban is részesülnek.

– Mentorként először a Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskolába kerültem ki másfél évvel ezelőtt, ahol a gyerekek nagyon lelkesen fogadtak és meglepetésemre nagyon nyitottak voltak az első perctől kezdve. Érdeklődtek a családom, a munkám és a hobbim iránt is, rövid idő alatt nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom velük. A tanulás a 7-8. osztályban is rendkívül fontos, de mentorként nem az oktatás az elsődleges feladatom, de természetesen ha elakadnak egy-egy tananyaggal, bármikor fordulhatnak hozzám segítségért. A pályaválasztás nagyon nehéz, de meghatározó döntés a gyerekek életében. Ebben próbálunk segíteni nekik. Jelenleg öt nyolcadikos diákkal foglalkozom, a találkozások alkalmával átbeszéltük kit mi érdekel, milyen szakmában szeretne dolgozni felnőttként. Örömmel tölt el, hogy mostanra már mindannyiukban kialakult egy reális jövőkép, és ez részben az én munkámnak is köszönhető. Ezalatt a másfél év alatt mondhatni egy „kis családdá” kovácsolódtunk össze, a viszonylag kevés korkülönbség miatt nővérükként tekintenek rám.

Izgalmas kalandok

– Több közös programot is szerveztünk, tavaly decemberben só-liszt gyurmából készítettünk karácsonyi figurákat, ezzel hangolódva az ünnepekre. A gyerekek nagyon élvezték, majd később kifestettük az alkotásokat. Voltunk a Nyíregyházi Repülőtéren is, ami örök élmény volt mindannyiunk számára. Megnézhettünk egy repülőgépet szerelés közben, az alkatrészeit és a hajtóművet, majd be is ülhettünk egy utasszállítóba és egy siklórepülőbe. Tavasszal pedig A vadon hívó szava c. filmet néztük meg együtt moziban, majd a Bujtosi Városligetben sétáltunk, beszélgettünk és kipróbáltuk a kondiparkot. Este fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza, úgy gondolom ez is egy szép közös emlékünk marad. Jelenleg a járvány megnehezíti a helyzetünket, viszont most talán még fontosabb a gyerekek számára, hogy tudjanak velünk beszélgetni. A találkozásainkon ügyelünk a higiéniai szabályok betartására, és bízunk benne, hogy hamarosan túl leszünk ezen az időszakon, újra tudunk programokat szervezni. Idén lehetőséget kaptunk, hogy egy kis ajándékkal szebbé tegyünk a gyerekek karácsonyát, nagyon jó érzéssel töltött el, hogy láttam mennyire örültek.

– Visszatekintve az elmúlt másfél évre – amit a gyerekekkel töltöttem el – egy percét sem bántam meg. Örülök, hogy idáig is a program részese lehettem, hiszen nem csak a gyerekeknek, de rám is nagy hatással volt. Én is fejlődtem, jobban megismertem önmagam, a tapasztalataimat pedig biztosan tudom hasznosítani majd a pályafutásom során.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában