Hirdetés

2023.06.21. 00:00

894,49 millió forintos Európai Uniós támogatással valósít meg komplex fejlesztést Dombrád Város Önkormányzata

 

Dombrád Város Önkormányzata Európai Uniós támogatásból valósítja meg a település komplex, környezettudatos fejlesztését. A Széchényi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében meghirdetett Élhető Települések című pályázati felhívásra benyújtott sikeres pályázaton 894,49 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat. A projekt célja javítani a település általános környezeti állapotát, az elérhető szolgáltatások minőségét. A projekt eredményeként javulni fog a város szolgáltatási színvonala, infrastrukturális helyzete és környezeti állapota, a komplex fejlesztés megvalósítása növeli a település lakosságmegtartó képességét és hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. 

A projekt 9 fejlesztési eleme egymás hatását erősítve fejtik ki gazdasági, környezeti és társadalmi hatását:

1. Új játszótér, szabadtéri kondipark, valamint az ezeket körbevevő rekortán futópálya létesül, mely valamennyi korosztály számára biztosítja a sportolás és aktív szabadidő eltöltés lehetőségét.

2. A település központjában található közpark megújul, ingyenes Wi-Fi elérés, valamint telefon töltési lehetőség kerül kialakításra okospadok kihelyezésével. A megújuló park a település lakosságának kínál pihenési lehetőséget a zöld környezetben. A pihenés biztonságáról az elhelyezett okos köztéri kamerák gondoskodnak.

3. Tisza-parti pihenőhely létesül esőbeállóval, kerékpártárolóval, parkosítással, szalonnasütő hellyel és kandeláberes okos világítással.

4. 25 db okos térfigyelő kamera telepítés a közbiztonság javítását szolgálja. 

5. Hét darab okos buszmegálló kerül elhelyezésre napelemmel, okos LED világítással, USB töltővel, Wi-Fi eléréssel. Az új megállók modern, intelligens szolgáltatásaikkal és kulturált környezetükkel javítják a közösségi közlekedést igénybe vevők közérzetét és erősítik a közösségi közlekedési iránti bizalmat. 

6. Minden igényt kielégítő modern, új közösségi épület létesül, mely a lakosságnak nyújt majd közösségi szolgáltatásokat, rendezvényeknek biztosít helyszínt és a helyi civil szervezetek számára biztosít működési helyet és programlehetőséget. Az épület letisztult, modern formavilágával és környezettudatos működésével példaértékű lesz. Teljes mértékben megújuló energiákra alapozva fog működni, a fűtést/hűtést talajszondás hőszivattyú biztosítja majd, melyhez az elektromos áramot az épületre telepített napelemes rendszer termeli meg. 

7. Útmenti klímatűrő fasorok telepítésére kerül sor, melyek zöldítik a településképet, csökkentik a közutakon keletkező zajterhelés a szállópor koncentrációt, hozzájárulnak az élhető települési környezethez. 

8. 3 helyszínen összesen 25 férőhelyes ingyenes közparkoló létesül, melyek célja, hogy megkönnyítsék a közszolgáltatások elérését. Az egyik helyszínen létesülő parkoló napelemes rendszer által termelt áramra alapozott elektromos autó töltővel biztosítja a település központi részén az elektromos mobilitás elterjedését és az ÜHG kibocsátás csökkentését.

9. A város elkészíttette helyi klímastratégia dokumentumát, mely megalapozza a település jövőbeli értékrendjét, hozzáállását, a klímaváltozás helyi hatásainak csökkentése érdekében. Elkészítése a település felelős hozzáállásából eredő alapvető érdek, hiszen a klímaváltozás hatásinak enyhítése csakis úgy valósulhat meg ha minden kis közösség a maga szintjén is megtesz mindent ennek érdekében.

A beruházás tervezett megvalósítási határideje: 2025.05.31. 

A projektről bővebb információt a www.dombrad.hu oldalon találhatnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában