Hirdetése

2023.07.10. 15:11

Egy igen gyakori kérdés: a haszonélvezeti vagy a tulajdonjog az erősebb?

Milyen jogai és kötelezettségei vannak a tulajdonosnak és haszonélvezőnek? Melyik jog az erősebb? Hogy jön létre a haszonélvezeti jog? Ezek nagyon gyakran felmerülő kérdések, amiket ebben a cikkünkben tisztázunk dr. Andirkó Balázs, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda ügyvédjének segítségével.

Forrás: drandirko.hu

Kezdjük a tulajdonossal - mik az ő jogai?

A. B.: “A tulajdonos joga a birtoklás, a használat, a hasznosítás és hasznok szedése és a rendelkezés, vagyis eldöntheti, hogy hogy mit tesz a tulajdonával (használja, hasznosítja, eladja stb.)”

Mi a helyzet a haszonélvező jogaival?

A. B.: “A haszonélvező jogosult a tulajdon birtoklására, használatára és a hasznok szedésére. A rendelkezés azonban nem képezi a haszonélvező jogát.”

Milyen típusú haszonélvezeti jogok léteznek?

A. B.: “Van szerződésen alapuló haszonélvezeti jog, amelyhez egy ügyvéd által készített szerződésre van szükség. Ezt a tulajdonosnak és haszonélvezőnek egyaránt alá kell írnia.

Létezik azonban jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog is, amelynél a haszonélvezet a törvény által keletkezik. Ilyen eset például, amikor egy házaspár közös tulajdonában álló ingatlant az egyik fél halálakor a közös gyermek(ek) öröklik meg. Ilyenkor a gyermek a tulajdonos, a túlélő házastárs pedig a haszonélvező.”

Mennyi időre lehet haszonélvezeti jogot alapítani?

A. B.: “Az attól függ, hogy jogi vagy magánszemélyről van szó. Jogi személy esetén maximum 50 évre jöhet létre haszonélvezeti jog, míg egy magánszemélyt akár haláláig megilletheti.

Átruházható vagy örökölhető a haszonélvezeti jog?

A. B.: “A haszonélvezeti jog személyhez fűződik, így sem átruházni, sem örökölni nem lehet. Azonban a haszonélvező átengedheti a birtoklás, a használat és haszonélvezeti jog gyakorlását, amennyiben a tulajdonos ezekre nem tart igényt.

Eladhatja a tulajdonos a haszonélvezettel terhelt ingatlant?

A. B.: “Igen, és ehhez nem kell a haszonélvező beleegyezése, azonban a haszonélvezeti jog továbbra is fennmarad. Ebből adódóan ez egy értékcsökkentő tényező is, hátrányt jelenthet az eladás során.”

Ingatlanjog területén van szükséges ügyvédi segítségre? Keresse bizalommal a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodát!

Pr-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában