PR CIKK

2023.09.26. 13:31

Manga és anime. Hogy micsoda?

Pokémon és Dragon Ball? Nem mai művek ezek, mégis szemünk elé kerülnek még ma is a szereplők. Elég csak megnézni a boltok tanszer kínálatát, rögtön látni fogjuk márkázott füzeteket, tollakat. Honnan jött ez a rajz stílus? Mi az a manga, az anime?

Szon.hu

Forrás: kimbino.hu

A manga, azaz a japán képregények művészi világa jó ideje hódít a globális popkultúrában. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy szeptember 2-án lehetőség adódott azoknak, akik ellátogatnak Nyíregyházára, hogy a megyei könyvtárban megtekintsenek egy kiállítást, ami a “Mangavarázs” címet viseli, azt még hozzá cosplay bemutatóval kötötték egybe.

Azoknak szeretnék egy kis betekintést nyújtani ebbe a világba, akik számára még ismeretlen a manga, anime és az ehhez köthető dolgok.

Az elmúlt évek során a manga nem csupán Japánban, hanem világszerte elismert művészeti és irodalmi műfajként is megállja a helyét. Ez egy olyan műfaj, amely a rajzolás és a szöveg egyedi kombinációjaként jött létre. Ezen művészeti forma az 1800-as évek végén kezdett el kibontakozni, majd az idők folyamán több különböző önálló stílus és műfaj alakult ki. A manga nem korlátozódik egyetlen témakörre vagy célközönségre. Ettől lesz változatos és sokszínű. Szinte bárki megtalálhatja a neki szimpatikus témát. A legnagyobb kategóriákat az úgynevezett “shonen” (fiús), “shoujo” (lányos), “seinen” (felnőtteknek szánt), és “josei” (nőknek szánt) mangák jelentik, sok más kategória is van, amelyek mindegyike különleges történeteket dolgoz fel változatos művészi formában.

A manga több, mint rajzok és történetek egyszerű összekapcsolódása. Az alkotók nagy figyelmet fordítanak az ábrázolásra, a karakterek arckifejezéseire és az elrendezésre is. A képek által továbbított érzelmek és az atmoszféra közvetlen hatással vannak az olvasókra. A manga művészei igyekeznek megragadni a pillanatnak hangulatát, így a történetek mélyen belevésődnek a fogyasztók emlékezetébe.

A legnagyobb erőssége ezeknek a “képregényeknek” a történetmesélés.

A karakterfejlődés, az izgalmas cselekmény fordulat és az érzelmek gazdag skálája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán vonzóvá váljon ez a műfaj. Az alkotók gyakran mélyen beágyazzák a társadalmi, pszichológiai vagy filozófiai témákat a történetekbe. Ezáltal még inkább gazdagodik az olvasói élmény. Egyes mangák olyan sikeresek lettek, hogy animációs sorozatok vagy filmek formájában is adaptálták őket, ezzel még szélesebb célközönséget találva nekik.

A manga nem csak szórakoztat, hanem mélyebb gondolatokat is felvet. Az alkotók művészi és irodalmi értékeikkel hozzájárulnak a kulturális párbeszédhez, és átültetik gondolataikat az olvasók szívébe és elméjébe. A manga műfaja hosszú ideig fogja még inspirálni, szórakoztatni és elgondolkodtatni az embereket a világ minden táján.

Az “anime” szó az angol „animation” szó rövidítése. Ezt gyűjtőfogalomnak nevezhetjük a japán rajzfilmekre. Az animét a mangához képest későn keletkezett műfajnak nevezhetjük, hiszen a második világháború után alakult ki Japánban. Ezért figyelhetjük meg számos műalkotásban az atombomba gombafelhőjét. Ekkor a témák, amiket ez a műfaj feldolgoz, sokszor voltak borúlátóak és kevésbé pozitív jövőképpel rendelkezők. Akárcsak a mangákban, itt is választhat a néző a számára szimpatikus műfajból, hiszen szinte majdnem minden műfajban készültek mozgóképes alkotások. Az animék kialakították a saját eszközkészletüket, amivel sajátosan tudnak kifejezni egy-egy szituációt. Ilyen például az állókép használata, aminek az a célja, hogy a jelenet drámaiságát fokozza, illetve az izzadságcseppek alkalmazása a karakter feje mellett. Ezzel hangsúlyozzák ki, ha egy szituáció eléggé kínos.

Magyarországon híresebb alkotásoknak számítanak a Dragon Ball, illetve a Pokémon. Iskolakezdéskor akár a Tesco üzletekben is megfigyelhetjük számtalan iskolai írószeren az ehhez köthető mintázatokat.

Forrás: Pixabay

Ezeknek az alkotásoknak tökéletes terepet nyújtanak az ún. “Cosplayek” ahhoz, hogy egy-egy karaktert élőben meg tudjanak formálni a rajongók, és tudjanak egymással találkozni a különböző eseményeken. Európában a legnagyobb ilyen rendezvény a franciaországi Japan Expo. Íme, nem csak az Eiffel-torony miatt érdemes ellátogatni a franciákhoz.

Akár olvasott formájában, akár filmes változatában kapunk kedvet a távol-keleti kultúra alkotásaihoz, biztosak lehetünk abban, hogy egy igazán egyedi élményben lesz részünk.

(PR CIKK)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában