PR CIKK

2023.12.20. 14:17

ÉLET a TL-ben, önállóan az Élimben!

Az „ÉLET a TL-ben, önállóan az Élimben!” című EFOP-2.2.25-22-2022-00004 azonosító számú a fogyatékkal élő személyek teljes társadalmi befogadását elősegítő projekt sikeresen lezárult, és számos újítást hozott az ellátottak támogatásában és életminőségében.

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon személyes gondoskodást nyújtó diakóniai (szociális) intézmény, amely 1920. május 1-én kezdte meg működését. Fenntartója 1951 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház. 

1965-re épült meg az otthon kápolnája, mely a Nyíregyháza-Kertvárosi evangélikus gyülekezet számára biztosította a vasárnapi istentiszteleteken való részvétel lehetőségét, közösséget vállalva az Élim lakóival. A kápolna nemcsak lelki alkalmaknak ad helyet, hanem jelenleg vendégelőadások is érkeznek az ápoló-gondozó otthon ellátottjaihoz, melyeket itt tekinthetnek meg a lakók. 

Az intézményben biztosított a 24 órás felügyelet. Szakápolási engedéllyel rendelkezik, így orvos utasításainak megfelelően infúzió beadás és egyéb - a szakápolás szakmai programjában rögzített - tevékenységeket is végeznek a szakápolók. 

2017. április óta az Élim Evangélikus Szeretetotthonban fejlesztő foglalkoztatásban történő munkavégzésre van lehetőség. A foglalkoztatás elősegíti a munka világával való ismerkedést, a feladattudat kialakítását és erősítését, a saját kompetenciák fejlesztését, kooperatív viselkedést. Az intézményben szociális törvény szerinti fejlesztési szerződéssel, illetve munka törvénykönyve szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatott ellátottak dolgozhatnak. 

A projekt célja az volt, hogy magas minőségű lakhatási és nappali szolgáltatásokat alakítson ki, amelyek segítik a fogyatékos személyek önálló életvitelét és társadalmi integrációját.

A projekt két részprogramban valósult meg:

Az első részprogramban három új támogatott lakhatást hoztak létre, összesen 22 férőhellyel, amelyek megfelelnek a szakmai iránymutatásoknak. Ezen kívül két meglévő támogatott lakhatást korszerűsítettek, energiatakarékos berendezésekkel és napelemes rendszerekkel.

A második részprogramban egy új 25 férőhelyes nappali ellátást nyitottak meg, amely nemcsak a támogatott lakhatásban élőknek, hanem más fogyatékos személyeknek is nyújt szolgáltatásokat. Emellett egy meglévő 30 férőhelyes nappali ellátást is fejlesztettek, szintén napelemes rendszerrel és klímákkal. A támogató szolgáltatás keretében pedig 2000 feladategységgel növelték a kapacitást, és 22 új megállapodást kötöttek.

A projekt összesen 93 férőhelyet fejlesztett, és hozzájárult a fogyatékos személyek teljes társadalmi befogadásához.

A foglalkoztatás nagyon fontos az ellátottak számára nemcsak azért, mert plusz jövedelemhez jutnak, hanem a társadalom hasznos tagjainak is érezhetik magukat. A felelősségtudat erősödik, a pozitív visszacsatolás hatására pedig fontosnak érzik a tevékenységet, amit napi szinten végeznek. 

A projekt Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával 755.477.330 Ft összköltségből valósulhatott meg.

 

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában