Magyarország

2011.01.20. 10:47

Gyorsítják és egyszerűsítik a fejlesztési pályázatokat

<p>Egyszerűbb, gyorsabb pályázatok, koncentrált és felgyorsított döntéshozatal, rövidebb kifizetési idő - egyebek közt ez fogja jellemezni az Új Széchenyi tervet - hangzott el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki előadásából.</p>

Szavaiból az is kiderült, hogy a kormány 3 és fél-4 ezer milliárd forintra számított, de csak 2 ezer milliárdot találtak az uniós támogatási keretből. A kormány a nagy külföldi nyomás ellenére sem vonja vissza az ágazati különadókat - mondta Fellegi.

A kormány arra számított, hogy a 2013-ig rendelkezésre álló uniós támogatási keretből 3,5-4 ezer milliárd forint maradt meg, de végül csak 2 ezer milliárdot találtak - mondta Fellegi Tamás a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Szavaiból kiderült, hogy jelentős változtatásokat hajtanak végre a pályázatokban.

Nagy spórolásra számítanak

Egyszerűsítik és gyorsítják a kiírásokat, a döntéshozatalt koncentrálják, hogy kiiktathassák a felesleges párhuzamosságokat, és összeegyeztethessék a helyi igényeket - sorolta a miniszter. A kifizetések idejét szeretnék jelentősen rövidíteni, az akár 180 napról 30-45-re. Könnyítik a jelentéstételi kötelezettséget és a hiánypótlást, megszüntetik a két fordulós pályáztatást, rövidebb és kevesebb tételből álló adatlapokat kell kitölteniük a jelentkezőknek. Nagy spórolásra számítanak abból, hogy a tucatnyi közreműködői szervezet többségét megszűntetik. Jelenleg 3,5-4 ezer ember foglalkozik az elbírálásokkal - mondta Fellegi Tamás.

A fejlesztési miniszter elmondta, hogy még márciusig megjelenik 93 pályázat, amelyben 1100 milliárd forintra lehet jelentkezni. A legnagyobb tételt, 562 milliárdot kiemelt közlekedésfejlesztésre szánnak, elsősorban a vasútra. A második legtöbb pénzre, 173 milliárdra a vállalkozásfejlesztés számíthat. Az 1100 milliárd forint felének a kis- és közepes vállalkozások a kedvezményezettjei.

Fellegi Tamás arról is beszélt, hogy rendkívül nagy a külföldi nyomás a kormányon, hogy változtasson a különadó-szabályokon, de ezek szerintük nem diszkriminatívak. Az ország helyzete miatt nem lehetséges a különadók visszavonása és egyedi kivételezés - mondta Fellegi.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!