Sétatér

2019.11.21. 16:15

Zsírgeneráció

„Az Y generáció egyre elhízottabb.” Utal erre megannyi cikk és felmérés.

Forrás: Pixabay

Ennek az okait szinte folyamatosan kutatják és próbálják megakadályozni, hogy ez tovább fajuljon. Viszont józan parasztésszel belegondolva, az okai nyilvánvalók. (Tisztelet a kivételnek mindvégig)

Egyrészt, néhányan leterheltek az iskola, a továbbtanulási kérdések miatt, ami nagyban elveszi a szabadidejüket és emiatt háttérbe szorul az egészséges életmód, így tanulás közben nasiznak, mozgásra meg csak a heti 5 testnevelés tanóra szolgál.

Másrészt, néhányuk igencsak lusták. Nem tudják beosztani az idejüket, tanulásra nem szánnak annyi időt amennyit kellene, mellette a szabadidejüket az okoseszközeikkel töltik, ha meg kiszabadulnak a környezetbe a fülledt szobáikból, akkor nagyrészt a barátaival valamelyik gyorsétteremben kötnek ki. Ezek a gyorskajáldák köztudottan csak olyan ételeket/italokat árusítanak, ami káros a szervezetre, pláne a fiatalokéra.

Az is egy egetverő probléma, hogy a mai generációt nem tanították, vagy nem is akarnak megtanulni sütni-főzni. Nem. A melegszendvics, még nem sütés. Nem. A kockásleves elkészítése még nem főzés. Így ezek a fiatalok, ha megéheznek vagy pizzát rendelnek vagy elmennek a már említett gyorsétkezdékbe.

Mozgásszegény, ülő életmódot folytatnak és a marketing hatása az is, hogy az emberek sokszor kis távokra is autóval vitetik magukat-, vagy utaznak el.

Véleményem szerint változtatni ezzel csak a példamutatással lehet. Ha már a generációnk idősebb tagjaira nem is, de a fiatalabbakra még hatással lehet lenni.

Tanítsák meg nekik, hogy mennyivel jobb és egészségesebb a jó meleg házi koszt.

Mutassák meg nekik, hogy mennyivel környezetbarát és jobb érzés az iskoláig vagy óvodáig biciklivel vagy sétálva menni. Kísérjék el őket és ne csak akkor mutassanak példát mikor velünk vannak, mert mikor nem a gyermekeik látják, akkor mások gyermekei.

Akár tetszik akár nem, a felnőttek azok, akiket követnek a kicsik.

„Autóval megy anya-apa? Akkor én később miért biciklizzek össze-vissza?” „Anyáék nem főznek, akkor én miért tanuljak meg?”

A változtatás esélye mindig az előző generáció kezében van. Ha ők nem képesek a változtatásra a gyermekeiken keresztül akkor a képlékeny agyú gyermekek nem fognak tudni maguktól rájönni, hogy mit-hogyan kellene jól csinálni, később már túl késő lesz, és már nem tudnak, vagy nem akarnak változtatni.

Ahogyan megtanítják gyermekeiknek: Lopni helytelen. Úgy kell megtanítani nekik az egészséges életmódra való törekvést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!