Helyi közélet

2010.08.15. 19:57

Képeslapokon II. Rákóczi Ferenc életútja

<p>Kisvárda – A nyári szünetünket befejezve már most augusztusban elkezdjük az őszi programsorozatainkat–kezdte tájékoztatóját Szivák Gábor a Kisvárdai Városi Könyvtár igazgatója.</p>

Augusztus 18–án. (szerdán) az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhellyel közös rendezésben 16 órakor nyitjuk meg a Könyvtári galériában, Steiner Józsefné: II. Rákóczi Ferenc képeslap kiállítását. Ezen a kiállításon közel kétszáz képeslapon követhetjük nyomon a vezérlő fejedelem életútját.

A képeslapgyűjtő Steiner Józsefné

Nincs olyan ember, aki élete egy szakaszában ne gyűjtött volna szeretettel valami apróságot. Steiner Józsefné a kitartóbbak közé tartozik, hiszen több mint negyven éve tartozik ezen "hóbortosak" közé. Bélyeggyűjtéssel lépett erre az útra, s két évtizede kezdte el rendezgetni a képeslapokat. Gyűjteményében ma már több mint ötvenezer darab képeslap található. Kezdetben mindent gyűjtött, ma már csak az érdeklődési körének megfelelőket. Nagyon szereti és érdekli a magyar történelem, a zeneművészet. Történelmünk kiemelkedő személyiségeivel, jeles eseményeivel kapcsolatban állandóan fejleszti és bővíti repertoárját. Jelenleg hatezerötszáz képeslapot sikerült kiállítási anyagként kartonokra feldolgozni, magyarázó szöveggel ellátni.

Mostani Rákóczi kiállításán 191 db képeslap segítségével mutatja be vezérlő fejedelem életútját. Steiner Józsefné másfél évtizede nyugdíjas. Eredeti foglalkozása: agrármérnök, két lánya és két unokája van. Tagja a MABÉOSZ–nak, a Képes Levelezőlap Gyűjtő Egyesületnek, a Kossuth Szövetségnek és a Sissi Baráti Körnek. A kiállítói tevékenységéért Nagyatád város Kulturális-díját kapta meg.

–Steiner Józsefné olyan ember, aki számára fontos a magyar nemzet, a magyar kultúra, s nem utolsó sorban a magyar jövő. A képeslap kiállítást megnyitja: Halász Magdolna, a Sárospataki Irodalmi Olvasókör elnöke. Közreműködik a Weiner Leó Alapfokú Művészeti és Zeneiskola. A kiállítás szeptember 14–ig látható a Városi Könyvtárban. Szeptember 1–én tartja következő foglalkozását a NAVA Filmklub is, ahol Kuroszava: A vihar kapujában című filmje lesz látható. Felvezetőt mond: Tóth László ny. gimn tanár – mondta befejezésül Szivák Gábor igazgató.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában